Deputatul PSD Vasile Cocoş invită vâlcenii să investească în construcţia de pensiuni ecologice prin fonduri europene

Deputatul PSD, Vasile Cocoş, afirmă că, Vâlcea este judeţul care se pretează investiţiilor în pensiuni agro-turistice ecologice, având cel puţin 20 de localităţi care sunt ideale pentru astfel de afaceri.

„Pensiunile agro-turistice pot fi idei de afaceri profitabile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, mai ales la Vâlcea, judeţ care beneficiaza de atractii turistice inca nevalorificate de marile companii din domeniu. Şi atunci de ce să nu facem noi în loc să stăm şi să aşteptăm pe alţii. Una dintre oportunitatile de a obtine finantare cu fonduri europene in mediul rural este infiintarea unei pensiuni agro-turistice, prin Submasura 6.4 din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de catre AFIR”, spune Cocoş.

Interesul solicitantilor fata de astfel de investitii a fost evidentiat pe parcursul sesiunii din 2016 si se speră ca pentru anul 2016 sa creasca dorinta de realizare a noi proiecte in domeniul agro-turismului.

Pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare pana la 8 camere, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sa mestesugaresti”.

„Într-o pensiune agroturistică, turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatorii autorizati pe plan local şi atunci ajutăm micii fermieri din localitate. In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat. Activitatile In cauza trebuie sa se desfasoare In mod continuu sau In functie de specific si sezonalitate, sa aiba caracter de repetabilitate”.

Prin proiectul de infiintare a pensiunilor agroturistice, amplasarea trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, In locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune In pericol sanatatea sau siguranta turistilor.

Valoarea maxima a finantarii nermabursabile: 200.000 Euro
Procentul de finantare nerambursabila: 90%

Pentru ca pensiunile ecologice sunt solutia ideala pentru a evada din mediul urban, oaspetii acestor gen de locatii sunt din ce in ce mai numerosi, iar azi, in Romania exista cele mai multe pensiuni eco din sud-estul Europei.

Foarte des vizitate sunt cele din zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu, iar majoritatea au adoptat modelul de activitate al celor din Suedia si Australia. Pentru a fi certificate trebuie sa detina un numar de 20 de camere, iar constructia in sine, dar mai ales consumul de energie din incinta unei astfel de locatii sa nu aiba impact asupra mediului. Oaspetii trebuie sa fie delectati cu un meniu compus din mancare naturala, reziduurile nu trebuie deversate in locuri nepotrivite, iar spatiile verzi sa fie cat mai intinse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *