Daniela Oteşanu invită cât mai multe vâlcence să îndrăznească în a-şi construi propria afacere

Deputatul PSD, Daniela Oteşanu, invită femeile vâlcene să îndrăznească în antreprenoriat, să-şi construiască un plan de afaceri, să aibă curaj şi să anuleze mitul lumii bărbaţilor.

„Femeia antreprenor este de departe un mod clar de emancipare, de independenţă, de a-ţi lua soarta în mâini. Mă bucur mult că în România aud de tot mai multe femei de succes, femei care sunt în boardul unor mari companii. Asta denotă faptul că femeia stăpâneşte la fel de bine pârghiiler unei afaceri, se descurcă şi poate să câştige acolo unde până mai ieri se spunea că este o lume a bărbaţilor. Invit vâlcencele să-şi ia soarta în mâini, să identifice căi de a construi de a investi, de a se responsabiliza, de a ieşi dintr-o dependenţă conservatoare. De altfel o femeie antreprenor nu înseamnă o disoluţie a familiei, cum greşit se interpretează, ci dimpotrivă, o întărire a familiei. O femeie care reuşeşte să obţină venituri din propria afacere contribuie la bunăstarea familiei, la şcoli mai bune pentru copii, la perpective mai bune imobiliare pentru propria familie şi pentru agrementul de vacanţă”, spune Daniela Oteşanu.

Mesajul ei se adresează femeilor de 30-40 de ani care doresc să-şi urmeze o carieră, după acumularea unei experienţe de muncă în mediul privat sau bugetar şi vor să fie proprii decidenţi.

„Consider că până la 30 de ani, o femeie deja cunoaste sau are experienţa unui job fie în privat, fie în domeniul public şi poate să se identifice cu ceea ce crede ea că i se potriveşte pentru a porni un start-up.  Satisfacţiile sunt altele atunci când ai construit de una singură şi ai reuşit în propriul domeniu, urmându-ţi pasiunea”, spune parlamentarul social-democrat.

Aceasta spune că pregăteşte un set de norme pentru viitoarea legislatură, prin care să fie îmbunătăţit domeniul antreprenoriatului pentru femeile care doresc să se apuce de propria afacere.

Oteşanu speră că un procent considerabil de femei în afaceri poate revoluţiona mentalităţi, poate schimba cutume, poate flexibiliza o societate patriarhală.

Femeile antreprenor conduc afaceri de succes in tara noastra si numarul afacerilor demarate de femei de afaceri devine din ce in ce mai mare. Astfel, Bucurestiul, Constanta, Covasna, Iasiul, Timisul, Prahova, Brasovul si Bihorul concentreaza mai mult de jumatate din cele aproximativ 500.000 de femei inscrise in actionariatul companiilor locale.

Conform datelor existente la Registrul Comertului, 34% dintre actionarii si asociatii companiilor autohtone, precum si din categoria PFA-urilor (persoanelor fizice autorizate) sunt femei. Kaya Sebahat, presedintele Patronatului National al Femeilor de Afaceri din IMM-uri a declarat ca la noi lucrurile inca mai functioneaza dupa o mentalitate care se va schimba odata cu trecerea timpului, amintind ca femeile au mare succes in lumea afacerilor deoarece sunt mai muncitoare, mai serioase si mai fidele.

Cele mai multe femei antreprenor sunt in Bucuresti, numarul acestora fiind de 125.000, iar pe urmatoarele locuri se clasifica judete precum Constanta, Iasi, Timis, Prahova si Brasov, cu cifre care indica intre 17.000 si 25.000 de femei antreprenor.

In Covasna exista mai mult de 23.000 de femei actionare sau asociate ale unor companii, iar afacerile preferate de acestea par sa fie, conform statisticilor, cele din industria usoara, in special a celei textile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *