Triunghiul economic Craiova – Piteşti – Râmnicu Vâlcea, prioritar pentru investitorii români şi străini, dar şi pentru Guvern

Premierul Mihai Tudose și membrii Guvernului au trecut în revistă cu reprezentanţii Coaliției pentru Dezvoltarea României principalele subiecte de interes public asupra cărora vor avea un dialog în perioada următoare. În cadrul întâlnirii care a avut loc joi, 3 august la Palatul Victoria, s-a stabilit ca discuțiile să continue în formatul grupurilor de lucru sectoriale, pentru eficientizarea modului de lucru și pentru o mai bună coordonare a deciziilor care țin de mai multe ministere.

În infrastructură, CDR susține prioritar finalizarea în termen a construcțiilor de autostrăzi în execuție sau contractare, penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuție, mergând până la reziliere, implementarea sistemului inteligent de urmărire și dirijare a traficului, prioritizarea lucrărilor în triunghiul Craiova – Pitești – Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura un trafic comercial rapid și în siguranță, și promovarea contractului de tip FIDIC pentru toate lucrările de infrastructură, indiferent de finanțare, pentru a debloca execuția lucrărilor și pentru a atrage constructori puternici în România.

CDR este formată din reprezentanți ai investitorilor români și străini în România, reunind asociații de business precum Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Vorbind despre triunghiul Craiova – Piteşti – Râmnicu Vâlcea, aducem în discuţie o matrice economică vitală pentru această parte de ţară care se bazează pe o axă principală şi mai multe secundare.  Axa principală economică este culoarul rutier Piteşti – Budeşti – Râmnicu Vâlcea – Băbeni – Drăgăşani – Balş – Craiova, unde avem o autostradă în proiect, un drum expres şi un drum naţional (DN 64).

Această axă reuneşte, mai exact, trei municipii industriale, adică aproximativ 500.000 de locuitori, dar şi oraşe industriale importante cum ar fi Drăgăşaniul, Băbeniul sau Balşul. Strategia Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi a Guvernului presupune o viziune globală a industriilor de pe acest bazin, fapt reiterat şi de preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

„Aici nu mai vorbim de o economie judeţeană, ci de o economie regională, vorbim de trei poli urbani, care este obligatoriu să fie interconectaţi. Vorbim de industria auto, la Piteşti, Budeşti, Drăgăşani şi Craiova, de industria chimică şi am speranţa că, în cel mai scurt timp, vom putea menţiona din nou un Oltchim important jucător pe scena economică. Dacă privim toată această axă de aproximativ 200 de km, rută care se ataşează ca o anexă coridorului Ten T, este o axă generatoare de locuri de muncă, de oportunităţi de investiţii, Vâlcea devine actor în acest domeniu, punând la dispoziţie tot potenţialul pe care îl deţine. CJ Vâlcea vine cu o nouă componentă rutieră aici şi, după cum se ştie, din finanţări europene şi guvernamentale, mai multe culoare vor intra efectiv în lucru în viitorul apropiat. Drumul Budeşti – Galicea – Olanu – Drăgoeşti – Judeţul Olt este o paralelă a DN 67 şi poate prelua din tranzitul de mărfuri”, spune Rădulescu.

Tot în strategia CJ Vâlcea sunt finanţate alte 3 noi drumuri care merg Nord – Sud şi care vin pentru a reîntregi triunghiul menţionat.

Drumul Pescenei, Drumul Cernei şi drumul Băbeni – Costeşti sunt trei drumuri care taie judeţul spre a fi colectate în zona de sud sau nord, fluidizând astfel traficul de mărfuri între Craiova şi diferite zone ale Vâlcii şi, de aici, spre Piteşti.

Prin acest triunghi economic Craiova – Piteşti – Râmnicu Vâlcea va rezulta un pol regional, un actor economic care va interconecta toate tipurile de industrii specifice celor trei judeţe, dar va genera şi o dinamică a pieţei muncii şi o dimensionare a investiţiilor.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *