Măciuca va fi gazda viitoarelor festivaluri de folk şi unplugged

Măciuca este deja o localitate care emite pretenţii de a fi un pol regional. Generator de turism, studiu de patrimoniu ecleziastic şi al arhitecturii româneşti de secol XVIII-XIX, cel mai mare târg al Evului Mediu, comuna urcată pe 7 coline, Măciuca este azi o localitate care îşi construieşte un destin şi o identitate.

De la Zăvoieni şi până jos, la mejdina cu Valea Mare, dinspre Bocşa şi Botorani, până la Botorani, comuna care se aşază ca un piemont pe dealurile înalte ce străjuiesc drumul naţional 67B pulsează, dă direcţii în artă, în economie şi se detaşează ca un loc în care merită să te aşezi.

Vorbim de localitatea cu un parc cultural, creat prin sculpturi realizate de artişti europeni, vorbim de frumoasa luncă a Cernei, de spectacolul florii soarelui de pe dealuri, vorbim de o autentică localitate valahă, cu biserici precum cetăţile şi cule înalte care înnobilează acest tărâm.

Este deja pusă pe hartă de un modern complex spa, căutat din afara ţării, va avea în scurt timp un centru civic care va combina modernul, cu un mini-Mall plin cu spaţii comerciale, spaţii de cazare, un centru pietonal, un viitor parc absolut unic în această parte de Vâlcea, vorbim de tradiţie, de conace boiereşti. Comuna Măciuca este unică prin trecutul ei, de la buzdugănarii lui Mihai Viteazul, este unică şi prin prezentul ei, unde arta şi economia au demonstrat că pot coabita şi este unică prin viitor, Măciuca fiind pol regional al ultimelor culmi deluroase ale Vâlcii de Mijloc.

Şi ca toate să aibă un rost, la Măciuca se proiectează un festival naţional de folk şi unplugged, idee care a apărut în urmă cu trei ani şi care cu siguranţă, în 2018, va da în pârg. Un spectacol al muzicii noastre, al chitării acustice, al ritmului rece, dar care va aduna în mijloc de natură povestea secretă a muzicii de geniu.

În aceste zile însă Măciuca se pregăteşte de tradiţia târgului  de „Sântă Mărie”, târg de sute de ani, târg al civilizaţiilor, al comerţului, al distracţiei, al sportului.

„Nu avem cum să nu onorăm tradiţia. Mai ales că aici se naşte un brand, unul milenar, pe care deja toată România îl ştie. Căluşul din Măciuca. Este zestrea noastră, patrimoniul naţional, aici, la Măciuca, are un element cu adevărat unic. Căluşarii nostri. Aceştia vor participa la zilele comunei. Zile cu muzică bună, tradiţie, folclor, dar şi muzică pop, zile pe care le aşteaptă cei de aici. Măciucenii. Cei care vor avea parte şi de un recital al Antoniei”, spune primarul Mugur Mărcoianu.

Acesta afirmă însă că festivalul de folk va fi cel care va pune pe hartă definitiv Măciuca.

„Am văzut succesul pe care Brezoiul l-a avut cu festivalul de blues. Vreau să spun că un astfel de festival era dorit de mult aici la Măciuca. El a fost chiar discutat şi aveam în vedere să-l punem în practică. Brezoiul ne-a luat-o înainte. Îi felicităm şi o să îi invităm la noi, la festivalul de folk, în foarte scurt timp”, spune Mărcoianu.

Aceasta este Măciuca. O istorie absolut monumentală, dar şi un viitor care deja se perimetrizează în axe care imprimă eleganţă, stil şi frumos.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *