Vâlcea, asediată de turism, zeci de mii de turişti pe drumurile judeţului în acest week-end

Pentru prima dată în ultimii 30 ani, Vâlcea este efectiv asediată de turişti. Este o invazie de România, tot judeţul este capturat, vâlcenii parcă nici nu mai există, vezi o maşină cu număr de Vâlcea abia a 5-a în coloană.

În premieră, distanţa de la Râmnic la Călimăneşti se parcurge în mai mult de o jumătate de oră. Circulaţia este bară la bară, iar dacă trendul abia pornit se va menţine, autorităţile trebuie să se gândească la faptul că cei 20 de km au nevoie de o bandă şi jumătate pe sens, altfel se va ajunge la un blocaj.

La Călimăneşti, numărul de turişti din acest week-end a depăşit 20.000. Iar hotelurile joacă cu casa închisă. Olăneştiul nu mai avea locuri de parcare. Pe Valea Oltului era un trafic duminică la prânz cum rar poţi vedea. Cozi în staţiile PECO, iar pe Valea Lotrului, în sfârşit putem spune că avem trafic. Pensiunile erau la capacitate, iar fiecare petec de verde era ocupat de rulote sau corturi.

Nebunia însă începea de la Voineasa pe Valea Mănăilesei şi, respectiv, pe cataracte. Biciclete, maşini, ATV-uri, polonezi, nemţi, cehi, ocupaseră tot nordul judeţului. Iar la Vidra, am numărat pe malul lacului cel puţin 300 de corturi. Se mergea în coloană pe DN 7A, iar pe Transalpina era bulevard.

Obârşia creşte an de an, apar noi pensiuni, un hotel este în faza de construcţie şi, pe DN 67C, adică sus, la 2000 de metri, parcă şi bazarul era altfel amenajat.

Fără a exagera deloc, Vâlcea număra azi, în trafic, câteva mii de maşini, deci judeţul se afla sub ocupaţia zecilor de mii de turişti. La Horezu nu se putea merge pe centru, iar dinspre Vaideeni şi Vârful Romani, se cobora bară la bară.

Este un prim succes, Vâlcea categoric joacă direct în plutonul celor 10 judeţe turistice ale României, iar atenţie, faptul că cererea este mare, implică mai multe, adică operatorii şi agenţii economici trebuie să iasă în întâmpinare cu noi oferte. Avem nevoie de mai mult. De oferte premium în primă fază, de sporturi nautice, de parapante, de adventure park, de trasee turistice cât mai variate, de drumuri bune.

Drumul mănăstirilor trebuie finalizat. Oricum, DN 67 este, timp de 3 zile, cu un trafic de coşmar, tot bazinul Olteniei de sub Munte este asediat.

Până şi Loviştea avea azi turişti, la Boişoara şi Perişani, temerarii au învins drumurile proaste şi au mers la cele câteva pensiuni la nord de Masivul Cozia.

Autorităţile trebuie să-şi noteze în agendă – Petrimanu şi Cheile Latoriţei, Strategica, Transcozia, DN 7D etc.  Iar primăriile care au nevoie de turişti trebuie să aibă următorul compozit: (mănăstire, ştrand, conac reabilitat, trasee de drumeţie, cicloturism, off-road, după caz).

Dacă vom reuşi să omogenizăm turistic Vâlcea, nimeni nu ne poate doborî de pe primul loc.

Recordul din acest week-end, mijloc de sezon de vacanţe, cifre care vor arăta cu siguranţă un judeţ care contează în turismul naţional, acest record se va reflecta în bugetul Vâlcii, dar acesta poate fi depăşit. Depinde strict de strategia pe care o vor aborda conducerea judeţului şi administraţiile locale.

Putem pune coroana turismului şi urca Vâlcea pe podium. Avem cu ce!

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *