Dezvoltarea turismului în Călimăneşti se loveşte de capete pătrate!

Peste 16.000 de oameni zilnic, în week-end cifra sare de 20.000, din care mai mult de jumătate sunt turişti. Au început să se audă limbi străine în Vâlcea… Circulaţia este infernală, nu există locuri de parcare. Magazinele, pub-urile sunt pline.

Trei ambarcaţiuni sunt deja pe Olt, numărul lor ar putea creşte, chiar şi pentru sporturi nautice de viteză, după cum doreşte primarul Florinel Constantinescu. Parcurile sunt pline. Dar ce parcuri, toate sunt decupate din Elveţia şi aduse aici. Toată România este prezentă aici, la Călimăneşti Căciulata.

Unul din cele mai mari Aqualand-uri din România, dar cu apă care vine caldă din măruntaiele pământului, apă geotermală. Este nebunie, o nebunie a turismului de Vâlcea, Călimăneşti – Căciulata este deja staţiunea cea mai căutată din România.

Un paradis la poale de munte, cu ape, parcuri, alei de cură balneară, aqua parcuri, piscine, tabere de teatru, de pictură, 4 mănăstiri de patrimoniu, castre romane, Muntele Cozia… Un arhipelag turistic, cerut, râvnit, admirat şi care se află abia la început.

Este cel mai mare succes turistic al Vâlcii şi asta se vede deja oră de oră, aici, la Călimăneşti.

Numai că…

Da, uite că este un dar… Proiectele Primăriei de a amenaja un parc-pădure, un adventure park, chiar în inima staţiunii, în prelungirea parcului castelului (Pavilion Central), se lovesc de… nu vreau să jignesc pe nimeni, de nişte oameni răi, care nu înţeleg nimic din cele de mai sus.

Pe scurt, Primăria Călimăneşti are de primit, de la Romsilva, 26 de hectare de pădure dintr-un total de 42. Evident, primăria are titluri, adică are toate actele. Numai că Primăria, în dorinţa de a prelungi parcul Castelului şi de a amenaja un adventure park, adică pentru a veni cu o nouă ofertă turistică pentru cei din staţiune, a solicitat Ocolului Silvic Călimăneşti să fie pusă în posesie nu pe amplasamentul original, care este destul de departe, ci chiar în zona pe care doreşte să o dezvolte turistic.

Primarul Constantinescu nici nu-şi imagina că cei de la Ocol nu vor fi de acord cu această soluţie şi nu vor înţelege că scopul este de a mări dimensiunea parcului central.

Dar anumiţi oameni din Ocol s-au trezit mai catolici decât papa şi au spus „Niet”. Nu se poate! Pe aici nu se trece! Nu ne interesează ce perspective există, ce turism, ce dezvoltare! Ia scutiţi-ne cu atâta turism!

Aşa că un proiect care ar putea dimensiona oferta turistică a staţiunii se loveşte de unii pe care nu îi interesează turismul sau interesul comunităţii. Soluţia propusă de Florinel Constantinescu este legală, numai că totul s-a lovit un perete, de un perete opac.

În acest sens, este momentul ca Gheorghe Mihăilescu, omul care a demonstrat că este, de departe, om cu viziunea  a ceea ce înseamnă turism în Vâlcea, să aibă o discuţie cu subordonaţii care cred că au pus coada la prună, să caute soluţii pentru a colabora cu administraţia din Călimăneşti. Preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, om care a spus că turismul în Vâlcea este Prioritate Zero, prefectul de Vâlcea, adică cei care pot să facă dintr-un cap pătrat unul rotund şi să lumineze, trebuie să intervină.

Altfel, chiar e păcat…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *