Prima școală profesională vâlceană din mediul rural s-a înfiinţat acum 120 de ani, la Zătreni

Frumos centru burghez de pe Valea Olteţului, Zătreniul a fost o adevărată capitală regională a Vâlcii de sud-vest, localitate care a dat nume mari politicului, istoriei, medicinii…

Zătreniul a însemnat, de altfel, şi primele şcoli din judeţ, fiind un pionier al învăţământului vâlcean.

Din inţiativa Societăţii Culturale a judeţului Vâlcea, în 1898 au luat naştere 4 asemenea şcoli industriale. O astfel de şcoală a luat fiinţă la Horezu, bine organizată, iar în anul 1904 avea diriginte, un maistru fierar, tâmplar şi învăţător. O şcoală similară, cu acelaşi profil, a apărut în Drăgăşani, iar la Rm. Vâlcea, o şcoală la fel, dar pentru fete.

Cea de-a patra şcoală de meserii a luat fiinţă la Zătreni, care, în acest scop, luase în arendă 150 de pogoane de teren. Şcoala avea acelaşi profil ca cea de la Horezu. În vederea pregătirii elevilor, aici se foloseau angajaţi, un absolvent al şcolii de agricultură şi un maistru de împletituri, după cum  apare într-un document al revizorului judeţean către ministrul Haret, care era rugat să detaşeze, la această şcoală, pe Ion Popescu şi pe Nicolaie Diaconescu. Iniţiativa luată de către Societatea Culturală Vâlcea şi învăţătorii din Zătreni i-a plăcut ministrului Haret, care a intervenit la Ministerul Domeniilor pentru a obţine terenurile solicitate.

Dintr-o scrisoare adresată de directorul Ion Popescu revizorului şcolar, aflăm, printre altele: „Învăţământul nu se desăvârşeşte în masa poporului decât prin cultura profesională, vedem ce proporţii mari a luat curentul funcţionăresc în locul curentului sănătos al muncii, iar, ca urmare, e criza economică care bântuie întreaga ţară.”

În aceste condiţii, a susţinut că finanţarea şcolii de meserii agricole industriale este necesară pentru această localitate. Ca urmare, şcoala pe care o conducea a ajuns la 80 de elevi. Ulterior, Ion Popescu a cerut să fie schimbat din funcţia de director al şcolii primare, întrucât devenise director al şcolii agro-industriale din Zătreni. Era, în acelaşi timp, şi preşedintele Societăţii culturale Olteţul.

Şcoala industrială din Zătreni, în anul 1906, primeşte un strung la şcoala din Bălceşti, donat de maistrul Dumitru Demetrescu, care s-a mutat, ca maistru de lucru manual, la şcoala normală Vasile Lupu din Iaşi.

Recunoscându-i-se meritele în domeniul învăţământului, învăţătorul Ion Popescu din Zătreni, în anul 1906, a fost răsplătit cu medalia Răsplata Muncii pentru Învăţământ.

Citind aceste rânduri, nu poţi să nu faci o comparaţie cu zilele de azi, când e, nevoie mai mult decât oricând, de asemenea şcoli profesionale. Din păcate, acestea nu sunt în oraşe, ce să mai vorbim de mediul rural?!

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *