Primul om din Europa şi cetăţile dacice din Tetoiu, proiecte turistice ale primăriei din localitate

Primăria din Tetoiu, în parteneriat cu şcoala din localitate, intenţionează să implementeze un proiect prin care să pună în valoare patrimoniul comunei, mai ales că satul Bugiuleşti este cunoscut prin faptul că aici au fost descoperite primele oseminte humanoide din Europa.

„În afara zonei în care se regăsesc biserici de lemn, valea Şasei, Tetoiu poate oferi un punct important pe scara turismului, având în vedere că Bugiuleştiul este locul unde au fost  descoperite primele oseminte humanoide din Europa. Dorim ca, împreună cu elevii, să amenajăm trasee turistice spre locurile unde au fost vechile cetăţi dacice, spre locul unde au fost descoperite osemintele. Tetoiu este o localitate boierească. Tetoienii au consolidat această localitate, au fost mari oameni politici, au dat prefecţi de judeţ în perioada interbelică”, spune primarul Antonie Lucian.

Povestea „Pescarului de pe Lacul Getic“ începe în 1962, când o echipă de cercetători, condusă de istoricul, antropologul şi arheologul Constantin Nicolae-Plopşor, avea să facă o descoperire remarcabilă pentru lumea ştiinţifică.

La scurt timp de la deschiderea şantierului de la Bugiuleşti din comuna vâlceană Tetoiu, specialiştii români au scos la iveală un depozit osteologic impresionant, de la 23 de mamifere, despre care s-a spus că are o vechime de 1,8-2 milioane de ani. Cercetătorii au scos la suprafaţă de la rămăşiţele unei girafe până la fosile de maimuţă şi urs. Descoperirea antropologilor de pe Valea Olteţului a iscat, de-a lungul deceniilor, o serie de controverse, dar nu din cauza fosilelor animale, ci ca urmare a scoaterii la suprafaţă a trei fragmente de os, despre care s-a spus că aparţin unui humanoid: omul de Bugiuleşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *