Grădiniţa prinţilor foştilor mahări PCR – Vâlcea este pusă la pământ

foto: Daniela Ştefănescu

Donca Simo era o poeta muncitoare, „eroina” unor poezii comuniste recitate in nestire de pionierii si scolarii de pe vremea lui Gheorgiu-Dej.

Donca Simó (o biată tânără, prinsă pe când tipărea manifeste, cu al cărei nume au botezat comuniştii, după cucerirea puterii, zeci de şcoli, grădiniţe, întreprinderi, ba până şi un cinematograf…),
În 1936 a avut loc un proces la Craiova, în care acuzaţii erau 19 comunişti, în frunte cu Ana Pauker, născută Hanna Rabinsohn. Ceilalţi membri ai PCdR erau:…….. si Donca Simo”

Donca SimoÎn Râmnicu Vâlcea, Donca Simo este numele sub care era cunsocută grădiniţa de lux unde au învăţat beizadele primelor autorităţi comuniste. De fapt este o veche cladire istorică, naţionalizată după război. Un fost conac boieresc cu pivniţă şi arhitectura specifică Vâlcii, situat chiar în apropierea Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Comuniştii au făcut din acest conac grădiniţă, i-au dat numele nefericitei tinere comuniste interbelice şi până în 1989 aşa a şi rămas.

Drama acestei construcţii se petrece abia după revoluţie, o poveste care a dus ca azi, la nici 50 de metri de primăria Râmnicului să avem cea mai paraginită clădire, o construcţie unde dorm boschetarii oraşului.

După 1990, Inspectoratul Şcolar Judeţean a dorit să mute aici Casa Corpului Didactic şi chiar să amenajeze un club al cadrelor didactice, însă totuşi clădirea nu a beneficiat de lucrări de reabilitare. Şi au rămas vorbe şi poveşti frumoase de adormit profesorii. În 1996 a existat un plan de restaurare, dar se pare că au apărut mai multe variante şi conflicte între cadrele cederisto-ţărănisto-liberale de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Aşa că acest plan nu a mai putut fi aplicat, cu atât mai mult după ce foştii proprietari şi-au revendicat clădirea în instanţă.

Din păcate, foştii proprietari nu au făcut nimic, au lăsat-o să se degradeze, mizând probabil să dea un tun imobiliar în momentul când construcţia s-ar fi prăbuşit de la sine

Primăria Râmnicu Vâlcea a decis însă demolarea acestei clădiri în contextul legii exproprierii pentru utilitate publică, despăgubind proprietarul la preţul zonei.
În locul acestei clădiri strada Constantin Brâncoveanu va avea 4 benzi, cele de margine urmând a fi parcări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *