Oltchim, fostă cupola a corupţiei generalizate îşi scrie ultimul capitol: Ori la bal ori la spital

După 5 ani, de fapt după 28 de ani, Vâlcea Socialistă îşi scrie penultimul capitol, privatizarea Oltchim.

Combinatul care a însemnat mană cerească pentru afaceri obscure, spălare de bani, tot felul de finanţări dubioase, o diferenţială a României de tranziţie, cu toate tarele ei, Oltchimul merge ori la bal ori la spital. Adică fie va fi privatizat cu succes, fie va merge în neant. Depinde de cel care va câştiga licitaţia. Şi nu sunt puţini se pare, din informaţiile noastre vreo 9 peţitori are la ora asta activul vâlcean.

Oltchimul este mostra de corupţie economică a Vâlcii dar şi a României. Un combinat care a finanţat peste 25 de ani, campanii electorale, senatori, deputaţi, primari, presă, afaceri oculte, guverne şi ministere, un labirint al banului public, un exemplu clar argumentat cum toate guvernele României de până în 2012 au supt ban public prin acest activ, da, acesta este Oltchimul.

Buboiul plin cu puroi în 2012 a crăpat, a făcut implozie, odată cu începutul asanării juridice a României. De atunci, combinatul a încercat în  mod hibrid să se adapteze la realitatea adevărată a capitalismului, fără a avea în spate garanţii de stat, fără a avea aplauze plătite prin presă, fără pace socială, fără a fi iubit de parlamentari sau consilieri aghesmuiţi la banul public. A reuşit? Unii spun că da, alţii spun că prea puţin, că cifrele raportate ar fi doar speculative…că s-a perpetuat o conducere incompetentă, etc

Un lucru este cert. Dacă în 1991, România ar fi abordat managementul de stat profesionist pe bază de performanţe, precum în Cehia sau dacă Oltchim ar fi fost privatizat atunci, azi se discuta altfel despre Vâlcea. Dar nu am făcut asta, ne-a plăcut furtul pe sistem balcanic.

Oltchim a fost o cupolă a corupţiei generalizate în acest judeţ. Şi slavă cerului, după anul 2012, Vâlcea a început să respire, au apărut investiţii noi, piaţa muncii s-a flexibilizat, noi companii, noi afaceri, chiar un nivel de trai relativ mai bun. Pentru că da, cancerul Oltchim, cancerul corupţiei fusese dus în rezervă, băgat în carantină, fusese izolat.

Astfel, penultimul capitol al Vâlcii Socialiste se închide odată cu privatizarea sau lichidarea. Am spus penultimul, pentru că mai e unul…CET Govora. La o scară ceva mai redusă, CET Govora a fost cel de-al doilea conclav al corupţiei cronice din societatea vâlceana, prototip românesc…

Ceea ce se ştie în acest moment este că, pe de-o parte, Chimcomplex Borzeşti a depus o ofertă, confirmată pentru MEDIAFAX de către omul de afaceri Ştefan Vuza, iar pe de altă parte polonezii de la PCC ROKITA (simbol bursier PCR) au notificat, joi seara, bursa de la Varşovia că nu va depune oferte pentru cumpărarea activelor companiei Oltchim din România.

Sesiunea de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim s-a închis joi, 6 iulie, la ora 18.00.

Conform ultimului plan de reorganizare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea, pachetele de active supuse vânzării sunt următoarele:
1. Uzinele Clor-Alkali
2. Uzina Oxo-alcooli
3. Uzinele Propilen-oxid şi Polioli
4. Pachetul de servicii pentru ecologizarea site-ului industrial
5. Lotul de 1.010 vagoane de marfă
6. Procesarea de PVC
7. Uzina Petrochimică VCM/PVC
8. Uzina petrochimică de la Bradu (Piteşti)
9. Uzina de Anhidridă Ftalică.

Planul de reorganizare a Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Surse spun că fostul manager, Constantin Roibu, se numără printre ofertanţi.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *