Spectacol de teatru într-un şopru vechi în curtea unei case de secol XIX, la Titeştii Vâlcii

Vineri 7 iulie, Titeștiul devine un adevărat centru dramaturgic, spectacolul „Cerere în Căsătorie” va fi jucat în frumoasa comună lovişteană, într-un spaţiu neconvenţional.

Altfel spus, această piesa se va juca într-un şopru ţărănesc, în curtea unei case de secol XIX, spectatorii urmând a fi localnici din Loviştea dar şi oameni de cultură din judeţ.

„O idee pe care am primit-o cu bucurie. Un experiment şi o provocare în acelaşi timp, un spectacol de Cehov pe care nu cred că cineva şi-ar fi imaginat vreodată că va fi jucat la noi la Titeşti. Sper să vină cât mai multă lume şi teatrul să devină o preferinţă pentru tineri, copii şi nu numai”, spune primarul Cătălin Daneş

Proiectul demarat în urmă cu cinci ani ca o iniţiativă inedită şi uşor exotică a devenit între timp un act de normalitate în câteva sate transilvănene.

Pentru al cincilea an la rând, proiectul „Cultură-n şură” transformă şurile unor săteni în scene de teatru, unde, o trupă de actori joacă gratuit un spectacol pentru membrii comunităţii.

Anul acesta caravana teatrală îşi propune să facă popas în 12 localităţi din judeţele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Braşov şi Bihor. Pornit de la o idee a regizorului Victor Olăhuţ, Cultură’n Şură se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, aflat sub direcţiunea publicistului Daniel Săuca. Proiectul a coagulat în jurul său atât prieteni apropiaţi din breaslă – Flavius Lucăcel, dramaturg şi Florentina Năstase, actriţă, cât şi particulari cu viziune – Viorica Samson Manea, o susţinătoare a evenimentelor culturale din România, şi este de asemenea susţinut financiar şi logistic de parteneri şi sponsori cărora le mulţumim pentru implicare şi susţinere: Tenaris Silcotub, The Soviet, KriszDemolari S.R.L., Cento Group, Teatrul Municipal Baia Mare, Asociaţia Inceptus România, Teatrul Podul, ArkMedia Advertising, Primăriile comunelor Marca, Cristolţ, Valcău de Jos. În cadrul primelor patru ediţii, desfăşurate între anii 2013-2016, caravana „Cultură’n şură” a vizitat 11 sate şi a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentaţii. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentaţie. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuţie actori cunoscuţi ai tinerei generaţii şi au fost apreciate atât de publicul neavizat cât şi de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din ţară.

Spectacolele realizate în cadrul proiectului „Cultură’n Şură” au fost apreciate şi premiate în cadrul festivalurilor la care au participat – „Fisura” de Flavius Lucăcel a primit premiul „Noi la Sala Nouă” în cadrul FestCo, Bucureşti 2014, iar „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov a fost desemnat cel mai bun spectacol la Festivalul „Comic 7B”, Buzău 2016.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *