Asemenea limbaj în presă/politică afectează văzul, auzul, creierul şi hârtia

Mă gândeam azi la PSD, unde am câţiva prieteni, aşa cum am şi la PNL. Pe cei de la PNL i-am certat în repetate rânduri… Pe cei de la PSD, la fel.

În ceea ce priveşte chiar şi activitatea parlamentară a aleşilor celor 2 partide, nu m-am sfiit să o critic sau să o apreciez, după caz.

Dar nu despre asta e vorba. Sunt idealistul care crede că presa are un viitor, dar un viitor bazat pe bunul simţ al literelor, pe cursivitatea frazei, pe eleganţa criticii. Sper că presa va avea, la un moment dat, căldura tiparului, care să îl acompanieze pe cititor la cafeaua de dimineaţă, înainte de job.

Azi am avut un stop, un scurtcircuit pe sinapse atunci când m-am izbit, într-o gazetă de Vâlcea, de un limbaj pe care, nici dacă vii de la birt seara târziu, nu îl pui pe hârtie. O ploaie de noroi, mai mare decât halda de la Alunu, s-a abătut peste parlamentarii PSD de Vâlcea. Într-un context delicat, dat fiind războiul lor intern. Iar această regurgitare, absolut gratuită şi nemotivată.

Cei 5 parlamentari vâlceni au fost snopiţi cu sudălmi de la Dâlga, pe fondul unui naţionalism cu un aşa stil anaerob, încât şi Vadim Tudor ar fi fost invidios.

În fine, nu, nu aşa se face presă, sau, mă rog, nu aşa se scrie pe coli! De vrei critică, ai la îndemână pana pamfletului, ai carioca roşie cu care să subliniezi o promisiune neonorată, ai talentul de investigare a unui matrapazlâc, dar nu confunzi hârtia de ziar cu un troc.

Îmi pare rău că am citit în presa vâlceană un astfel de compozit mineralogic-fosil din precambrianul gândirii.

Da, îi apăr pe cei 5 parlamentari PSD, aşa cum i-aş apăra şi pe cei de la PNL.

Urecheala de presă e una, aluviunile de timp vidanjă sunt alta.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *