Halda de steril de la Alunu este de neoprit; şoseaua Berbeşti – Alunu este ameninţată

Fuge pamantul de pe dealurile din judetul Valcea, iar in zona localitatii Alunu este dezastru. Sterilul dintr-o exploatare miniera curge peste case si desi 6 familii au fost deja evacuate, niciuna dintre masurile luate de autoritati nu a dat rezultate.

In comuna Alunu, din judetul Valcea, situatia este foarte grava. Pamantul a luat-o la vale si a afectat 6 locuinte. Oamenii au fost evacuati, iar autoritatile monitorizeaza acum zona. Aceleasi probleme au fost si acum doua saptamani, cand o familie a ramas fara casa, din cauza alunecarilor de teren. 14 oameni, printre care 3 copii, au fost evacuati atunci.

Pompierii au ridicat ziduri de sprijin, pentru a opri inaintarea haldei de steril, dar in zadar. Muntele de zgura de la Alunu inainteaza in fiecare zi cativa metri spre baza dealului. Aici a fost depozitat, acum doi ani, steril provenit de la o exploatare miniera care apartine acum de CET Govora. Cantitatea a fost insa mai mare decat cea pentru care fusese gandit depozitul.

Familia Avram are doua case, construite in comuna Alunul din judetul Valcea. Ambele sunt in calea valului de pamant care inghite metru cu metru padurea dar si locuintele. In aceste conditii bietul omul a inceput sa isi darame casa pentru a recupera macar o parte din materialele de constructie.

Doar asa va avea cu ce sa-si ridice alt adapost. La fel ca el sunt multi ajunsi pe drumuri care nu stiu incotro sa o apuce. Valul de pamant a pornit acum trei saptamani si s-a deplasat constant apropiindu-se tot mai periculos de sat. In acest ritm, va ajunge sa inghita drumul judetean 605C care trece prin apropiealunure.

„Pentru stoparea acestui fenomen au fost mai multe initiative , printre care si realizarea a doi pinteni, dar nu s-a reusit sa se duca la bun sfarsit. Nu s-a reusit pentru ca alunecarea s-a produs prea repede si pentru construirea lui este nevoie de 3 ,4 zile”, spune primarul Cristian Biraut.

Acum ceea ce fac zeci de excavatoare si camioane este sa ia pamanatul si sa-l transporte intr-o alta exploatare miniera. Miile de tone de steril au luat-o la vale inca de acum 3 saptamani, insa si acum toate autoritatile ridica din umeri. Nimeni nu are curajul sa spuna ce anume s-a intamplat si anume cine este responsabil de acest dezastru ecologic.

„Abia dupa ce o ancheta stabileste cauze si vinovatii, abia dupa aceea se poate vorbi de vinovatii”, spune prefectul Valcea.

Singurul mai curajos este un consilier local din comuna Berbesti, localitate afectata si ea din cauza unei exploatarii miniere, si care crede ca aceste alunecari de teren sunt urmare a supraincarcarii haldei cu steril. “S-au abatut de la normele de haldare, a fost data in judecata miniera, dar nu se ia nicio masura din partea prefecturii sau a localitatii”, spune el.

Sterilul nu este toxic insa este un pamant mort, pe care nu cresc plante. De 14 hectare de salcam s-a ales praful.

3 comments

 • Cetătean din Alunu cu frică de Cumpănăşoiu

  Oare elicopetrul care zboară peste alunecare vede si la berbesti alunecrea din panga.Sau o sa vada tot ca la Alunu cind nu sa mai putut face nimic!!!
  In Panga este o aluncare foarte mare catre Tariia si alta alunecare care a zdrbit un MAN de la cariera si ameniunta si un excavatoir gigant.Sefii de la miniera ascund treba asta tot ca la Alunu – alo – trezitiva si mergeti repede si in panga!Prefectul sigur nu stie si se uita tot spre Alunu.
  si daca se uita spre Alunu să se uite si la halda carierei Alunu care este la o juma de metru de Tarăia la Jigai si daca aluneca va astupa Taraia.Nu intelege nimeni ca aceasta catastrofa de conducere de la Miniera Berbesti a pus pe brinci toate cele trei cariere de carbuine si a distrus pamanturile oamenilor nejustigficat.
  Am auzit ca ceea ce e la halda de la Vest nu s-a mai pomemit la nicio mina din lume – e o catastrofa nationala ce e la Alunu si nimeni nu ia nicio masura.TOTI STIOU CINE SUNT VINOVATII SI EI TOT ZIC DE COMISII – VOR SA ACOPERE.

 • Cetăţean disperat,

  Vă rugăm să declaraţi stare de urgenţă pe teritoriile comunei Alunu si BErbeşti.La Alunu, pentru dezastrul creat de depunerea haotica a sterilului(desi inca din luna februarie cetatenii din Alunu au anuntat conducerea CET Govora si Miniera sa opreasca haldarea direct peste copacii din padure – vedeti cererrile lui Ratiu si Ciotor, NIMENI de la miniera nu a tinut cont si au continuat sa puna steril pana au distrus totul – si garda padurilor a fost anuntata şi credem ca le-a interzis si ei tot nu au tinut cont).
  La Alunu la Jigai unde se pune pamintul pamantul este alunecat catre piriul Tariia si e gata sa opreasca firul apei si miniera pune mereu pamant acolo.Va fi un alt dezastru dat de miniera.
  La Berbesti la Panga a alunecat pamantul, a venit peste benzi si utilaje si spre Tariia si e pericol mare si acolo.
  Ce fac organele statuliu ce face prefectul nu ii spune nimeni ce e pe acolo – o sa se intample ca in viezuri la Alunu.
  Veniti urgent si verificati pana nu se face dexastru.Miniera oricum se inchide si ce vor face oamenii cine raspunde pentru ei!

  Va rugăm mult sa verificaţi.

 • Cecile C.

  Dupa reactia celor care conduc judetul astazi ,se pare ca acest dezastru nu exista.
  Pentru ei , este mai confortabil sa participe la taieri de panglici si la evenimente unde primesc osanale , decit sa caute solutii pentru limitarea catastrofei.
  Pacat de acest judet , considerat frumos de foarte multi romani , ca a incaput pe mina unor
  personaje fara veleitati , viziuni si putere de munca.
  Sper ca , in curind sa dea fiecare socoteala pentru impaunarea functiei pentru ca rezultate nu au si nu vor avea cu asemenea atitudini indiferente.
  Trasul in poze la evenimente culturale nu se premiaza. Ii dezonoreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *