Halda de steril din Alunu, care a distrus păduri şi drumuri, a ajuns la 20 de metri de primele case

Halda de steril a ajuns la 20 de metri de primele locuinţe din zona „În Poduri”, spune primarul din Alunu, Cristian Birăruţi, oamenii fiind pregătiţi, din moment în moment, pentru evacuare.

„Cei de la minieră au venit cu utilaje cu buldo pentru a opri deplasarea haldei de steril. Dacă nu vor reuşi, suntem pregătiţi pentru a da ordinul de evacuare. Halda a ajuns, de sâmbătă, în albia pârâului Arsane şi a mers vreo 700 de metri pe albie, după ce a distrus complet o pădure tânără de 18 hectare şi 2 uliţe săteşti. Totul se monitorizează”, spune primarul Cristian Birăruţi.

În aceste zile, un adevărat dezastru ecologic se produce la Alunu, în zona Carierei de Vest, unde o haldă de steril a luat-o la vale şi, după ce a pus la pământ 15 hectare de pădure, se deplasează spre albia unui pârâu şi devine extrem de periculoasă pentru 5-6 gospodării din zonă.

„Este vorba despre cătunul În poduri, unde e jale. Acolo, din punctul meu de vedere, s-a întâmplat ceva nepermis. Pe o haldă veche de acum 4 ani, o haldă care deja avea iarbă, adică se transformase, miniera a venit cu maşina de haldat şi a haldat alte zecii de mii de tone de steril. Acolo se află şi un lac. Iată că nenorocirea s-a produs. În urma precipitaţiilor din ultimele zile, halda a luat-o la vale şi a distrus 15 hectare de pădure tânără. De aseară şi până azi, s-a deplasat cu 600 de metri, rade tot ce întâlneşte, se aude efectiv cum trosneşte şi merge în direcţia pârâului. Acolo poate provoca un baraj natural şi apoi să pună în pericol 5-6 case din apropiere. Situaţia este monitorizată non-stop şi sper că cineva va răspunde”, spunea, la sfârşitul săptămânii trecute,  Cristian Birăruţi, primarul din Alunu.

În zonă s-au deplasat echipe de la Prefectura Vâlcea, Consiliul Judeţean, Garda de Mediu, Inspectoratul în Construcţii.

Potrivit reprezentantului prefecturii, Laurenţiu Papa, situaţia este monitorizată şi se evaluează pagubele.

Surse declară că Garda Forestieră a făcut deja plângere penală împotriva minierei pentru modul defectuos al haldării.

De altfel, în tot bazinul carbonifer Alunu, terenul prezintă alunecări de teren. Din cauza faptului că nu s-a ajuns la nicio înţelegere cu proprietarii de terenuri, miniera a căutat soluţii pentru a exploata cărbunele, funcţie de terenurile aflate la dispoziţie.

În urma unor astfel de soluţii improvizate, barajul natural de pe pârâul Roşia a cedat şi mai multe utilaje au fost inundate, inclusiv un excavator.

Liviu POPESCU

2 comments

  • Cetătean din Alunu cu frică de Cumpănăşoiu

    Bună ziua dle Popescu.
    Probabil sinteti singurul ziar care scrieti ce se intaimpla pe la alunu coret
    Noi, cei de pe aci nu avem curaj sa zicem nimic ca ne da afara de la servici si vedem ca hotii de la mina profita de noi si acum-au aparut pe aci masinile alea mari ale lui bika – ale mariei tudoer ne zguduie csele cara pietre mari -0 sa vrea sa opreasca puhoiul dat de prostia conducerii de la mina, nu de la ploi e necazul – e de la prostia lor se acopera unii pe alti.Doamne, se imbogatesc acum si din nacazul nostru ca doara o sa fie platite tot din spainarea si uzufructul nostru masinile astea.abia le zgornise domn Borza de pe aici, acum au venit din nou sa ne suga de bani.catastrofa de aci de la noi, zic unii de la mina ca ar trebi legati la puscarie vinovatii.Parimarul e cu noi dar il sapa Boiangiu cu slehata lui a veche, nu poate face nimic.de noi se aude mai tare la radio Bucuresti decat de la ziare si tv din judetul nostru.Pacat si de noi.traiasca dreptatea.

  • Ioan neagoe

    Aceste halde de steril fac obiectul controalelor Garzii Nationale de Mediu si Ministerului Apelor si Padurilor ; fiind obiective care intra direct in Programele de Control ale Inspectiei Apelor; unde sunt Procesele Verbale de Control pe cel putin 3 ani ce au constatat inspectorii de la Apele Romane si de ce la aceste controale nu participa si cei de la Bucuresti!!???Toate aceste acte de control at trebui sa fie facute publice si specialistii din SRI si procurorii DNA at trebui sa se sesizeze din oficiu poate nu le e greu!!!Decat sa se ocupe de elevii care dau Bacalaureatul !!!Ce lucrari trebuiau sa execute beneficiarul si nu le-afacut !??aici este problema penala!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *