Vâlcea deţine un patrimoniu care cuprinde 10 icoane făcătoare de minuni

Județul Vâlcea este cunoscut pelerinilor din România drept Athosul românesc, pentru că aici, în Oltenia de sub munte, sunt nu mai puțin de 29 de mănăstiri, parte din ele de o valoare inestimabilă, recunoscute nu doar între hotare – de exemplu, Horezu, ctitoria lui Brâncoveanu, este la loc de cinste pe lista UNESCO.

Adăugând acestora și mănăstirile și schiturile care au devenit, în timp, biserici de mir, Vâlcea număra, la un moment dat, 60 de vetre monahale, fiind una din cele mai vechi eparhii, înființată la 1503. Aici s-a tipărit carte, aici s-au clădit biblioteci, aici și-au găsit un larg areal arhitectura și pictura brâncovenească, patrimoniul cultural vâlcean deținând exponente de marcă ale stilului brâncovenesc.

Aici se spune că ‘este o adevărată grădină a ortodoxiei românești și universale, în care semințele creștinismului ortodox, semințele credinței strămoșești, încolțesc cu vigoare încă din zorii formării nației române’, după cum spunea Vartolomeu Androni, starețul mănăstirii Cozia.

IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, menţionează însă ceva extrem de important: Vâlcea deţine un impresionant patrimoniu de icoane făcătoare de minuni; nu mai puţin de 10 astfel de obiecte de cult se află la mănăstirile din judeţ.

Unul dintre acestea este Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea “Dintr-un Lemn”, Sat Dezrobiţi, Com. Frânceşti.

Tot în Frânceşti avem  Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Surpatele din Sat Surpatele.

A altă icoană este Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Govora din Comuna Mihăieşti.

O icoană făcătoare de minuni se află pe singura insulă locuită din  România: Icoana Maicii Domnului – Schit Ostrov din Calimăneşti.

Mai trebuie menţionate Icoana Maicii Domnului („Odighitria”) şi Peştera Sf. Grigorie Decapolitul/Vânturariţa de la Mănăstirea Bistriţa, Com. Costeşti.

Avem în Vâlcea şi:

Icoana Mântuitorului (pe stâncă) la Schitul Pahomie

Icoana din Paraclisul Sf. Antonie de la Iezeru – Schit Iezeru, Sat Cheia, Băile
Olăneşti

Icoanele din Peşterile Cuv. Daniil şi Misail – Mănăstirea Turnu din Călimăneşti

sau din Peştera Cuv. Neofit Sihastrul şi cea a Cuv. Meletie Sihastrul (cu un izvor tămăduitor) – Mănăstirea Stănişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *