La Horezu va funcţiona o fabrică de drone topometrice, militare şi proteze bionice

În curând, la Horezu va funcţiona prima companie de asamblat drone şi proteze bionice, companie înfiinţată de doi ingineri vâlceni, Ştefan Epistatu şi Ciprian Badi, şi anume Ege Robotics SRL.

Ideea celor doi a venit când s-au apucat de asamblat prima dronă topometrică, Ciprian fiind inginer topo. Atunci s-au gândit: „De ce România trebuie să importe tot felul de drone ieftine când aceste aparate pot fi fabricate aici, în ţară, şi de altă calitate?”

„Ştiu că ne-am apucat să căutăm elementele pentru a asambla o astfel de dronă, asta acum trei luni, şi ne-am gândit că cel mai indicat ar fi să ne ocupăm de asamblare pe scară industrială. Ciprian fiind din Horezu, a spus că ar fi o idee să vorbim cu Primăria şi să concesionăm în zona industrială un teren pentru fabrică. Zis şi făcut. Am reuşit să închiriem 2000 de metri pătraţi”, spune Ştefan Epistatu.

Ştefan, inginer IT, a lucrat mulţi ani în Italia, tot în domeniul IT, şi a realizat mai multe proteze bionice. Tot acolo a proiectat un vas-spital, care operează în prezent lângă Madagascar. Cel mai important proiect al său a fost însă o tastatură virtuală LASER, creată în anul 2009.

„Aşa a apărut şi componenta de proteze bionice, un domeniu nou în România. Deci fabrica pe care o voi construi la Horezu va include asamblarea de drone topometrice, militare şi de survolenţă, dar şi parte de proteze bionice. Suntem prima firmă care a accesat codul CAEN în domeniul cercetării şi dezvoltării roboticii”, a mai spus Ştefan.

Dosarul pentru finanţare europeană, eligibil, ar urma să fie aprobat pentru finanţare în lunile august-septembrie, când vor începe lucrările la halele de producţie.

Pentru început, numărul de angajaţi ai fabricii din zona Treapt – Horezu va fi între 8 şi 10, majoritatea ingineri – CAD, aeronautică, biochimişti etc.

Liviu POPESCU

2 comments

  • justinianus

    In Treapt aterizau pe vremuri mici avioane sanitare, sau parasutau medicamente pentru micutul spital din localitate! Succes baieti! Poate mai deschideti pofta si altor investitori, ca pe acolo si fabrica de tuica_mat-ul-, s-a desfintat!

  • Sardarescu

    Alta vrajeala romaneasca cu fonduri europene. Va spun eu nu s-a facut nimic. Toata zona treapt a fost parcelata si concesionata de primarie si nu s-a facut nimic…interese spagi promisiuni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *