Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş şi Satu Mare – trei noi Malluri în 2017

Grupul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, lucrează la dezvoltări imobiliare în valoare de 726 mil. euro, majoritatea în România, potrivit raportului financiar al companiei.

NEPI vrea să înceapă în acest an construcţia a încă trei malluri în România şi două în Serbia şi vizează extinderea a patru din mallurile care funcţionează deja în România. Costul implicat de această activitate se ridică la 726 mil. euro, din care suma de 179 mil. euro a fost cheltuită până la sfârşitul anului trecut,  potrivit raportului financiar aferent anului 2016, publicat de companie pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Gradul de îndatorare redus al NEPI de 27% combinat cu un portofoliu de investiţii imobiliare negrevat de sarcini în proporţie de 87% permit un acces bun la lichidităţile necesare pentru continuarea creşterii“, se precizează în raportul citat. Compania a încasat anul trecut din închirierea proprietăţilor sale peste 145 mil. euro, o creştere de aproape 40% faţă de rezultatul din 2015.

Noile malluri pe care compania vrea să le facă în România sunt localizate în Satu Mare, Râmnicu Vâlcea şi Tîrgu Mureş. NEPI a cumpărat în toamna anului trecut un teren de circa cinci hectare, parte din fosta Staţiune de Cercetare şi Producţie Pomicolă Tîrgu Mureş, tranzacţie estimată la circa 6,3 mil. euro. Investitorul vrea să dezvolte aici un mall cu o suprafaţă comercială de 46.000 mp.

Planul companiei mai prevede extinderea centrelor comerciale Promenada din Bucureşti, Shopping City Galaţi, Shopping City Sibiu şi Ploieşti Shoping City.

Valoarea portofoliului de proprietăţi deţinut de NEPI a crescut anul trecut cu 47% la 2,55 mld. euro, fiind detaşat cel mai mare investitor imobiliar activ în România. Suprafaţa brută închiriabilă a proprietăţilor generatoare de venituri din portofoliul companiei acoperă un milion de metri pătraţi, din care 80% se află în România.

La sfârşitul anului trecut, grupul avea lichidităţi de 48 mil. euro şi facilităţi suplimentare netrase de 45 mil. euro. Rentabilitatea anuală a proprietăţilor NEPI este de 7,3%.

Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne România, unde deţin 15 malluri şi cinci proiecte de birouri, însă se extinde uşor în ţările din vecinătate. NEPI are momentan patru malluri şi o clădire de birouri în Slovacia, şi câte un mall în Croaţia, Serbia şi Cehia. Compania se află în proces de achiziţie a primului său activ imobiliar din Bulgaria.

Fuziune până la vară

NEPI este în plin proces de fuziune cu Rockastle, care deţine un portofoliu evaluat la circa 1,7 mld. euro. Noua companie va purta numele de NEPI Rockastle şi se va forma printr-un schimb de acţiuni, respectiv 4,5 acţini Rockastle pentru o acţiune NEPI, potrivit unui anunţ comun al celor două societăţi. Procesul trebuie încheiat până în vara acestui an.

Cele două companii au anunţat că noua entitate va fi listată pe Bursa din Johannesburg până la sfârşitul lunii iulie 2017. Ulterior, NEPI Rockastle intenţionează să se listeze şi pe Euronext Amsterdam, „cât mai curând posibil“. În acest moment, NEPI este listată pe Bursa de la Johannesburg şi pe cea din Bucureşti, iar Rockastle pe cea din Johannesburg şi pe cea din Mauritius.

Cele două companii au o serie de acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors (fostul Barclays Global Fund Advisors) şi Stanlib. Portofoliile combinate ale celor doi jucători ar avea o valoare de peste 4,2 mld. euro, ceea ce le întăreşte importanţa în regiune. (capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *