PSD va câştiga la Vâlcea localele şi generalele în 2020, după cum se joacă în „cantonamente”

Din păcate pentru dreapta vâlceană sau pentru electoratul răsfirat cel care nu acceptă apriori ideea de PSD, acesta va fi adevărul. Şi nu se întrevede nicio schimbare pe contrasens ca să pară altceva.

Vâlcea face parte din Oltenia istorică şi contextual votul vâlcenilor se aliniază conceptual spre stânga indiferent de inflexiunile de prin anumite zone de nord sau chiar prin reuşita unor primari prin sud. Vâlcea se încadrează fără probleme pragului psihologic de 30% votanţi PSD.

Ca să fiu înţeles, în România în medie, în orice tip de alegeri PSD pleacă din start cu un prag de 30% iar PNL doar cu 15%. Exact ca şi cum la o cursă atletică, alergătorul PSD porneşte după prima turnantă iar alergătorul dreptei undeva cu 100 de metri în spate. Acest prag este unul mediu, el variază regional, în Ardeal şi Banat se află bară la bară (20 cu 20% PNL şi PSD), în Moldova de Nord (30 cu 15%), în Moldova de sud, PSD pleacă cu 40%, ca şi Muntenia de Bărăgan, PSD scade spre Muntenia montană la 30%, creşte în Oltenia de sud la 40% şi scade în Oltenia de nord la 30%.

Orice sociolog specialist ar putea să definească acest concept, judecând strict după compziţia electoratului, influenţe istorice, economice, oraşe mari, elite etc.

Vâlcea deci se înscrie clar în paradigma PSD – 30%, PNL – 15%. Rezultatele de la locale sunt înşelătoare, acolo, votul este pentru om, pentru charismă. Vorbim aici strict de votul politic, cel care vine din educaţia politică şi nu de votul empiric, imediat, pentru un anume demnitar.

Pentru a surmonta acest prag, şi a aduce la vot nehotărâţii trebuie identificat vectorul de imagine. Şi asta se face doar prin a studia la rece problema. Ca vector de imagine, anul 2008 este de referinţă, când vectorul PSD, Ion Cîlea a fost la mustaţă învingător, în faţa lui „Dorel Jurcan”, de fapt Mircia Gutău, ultimul mare exponat al bazinului non-PSD care a reuşit să rupă pragul psihologic al votului pentru PSD. De atunci nimeni şi nimic nu a mai reuşit asta vreodată.

Cu actuala garnitură a PNL, cea care joacă atât în prim plan dar şi cea care joacă subversiv în partid pentru un puci împotriva acestei, pragul psihologic al PSD nu va fi rupt, ci mai mult, el va fi consolidat. Pentru a rupe acest prag al PSD pe Vâlcea, trebuie un om sau o echipă de alt tip sau de o acţiune total diferită de ceea ce face în prezent PNL. Partidul la Vâlcea nu există decât prin comunicate de atac la PSD şi nu prin ceva de construcţie, nou, care să coaguleze masele, să deschidă programe şi discurs interactiv. PNL nu comunică deschis şi pozitiv cu societatea. Nu e cald.

Electoratul de dreapta neutru are altă reacţie la acest mecanism pe care il practică în prezent PNL. De exemplu. Dacă vine PNL şi îmi spune în fiecare zi cât de prost e PSD-ul, nu mă determină deloc să mă îndrept cu drag spre pârâcios. Consider că am suficient creier să-mi dau seama cât de prost sau bine joacă un guvernant. Adică unui patron de firmă când vine zi de zi un angajat şi îi spune cât de prost lucrează un altul, deşi poate că are dreptate, nu îl determină să îl promovez pe pârâcios. În cel mai fericit caz îi dă pe amândoi afară. „Bine, bun, ăla lucrează prost dar tu cu ce puii mei te lauzi, în afară de a-mi arăta cât de incompetent e celălalt!”

Altfel spus, în contextul scandalului OUG 13, am dezavuat clar şi radical jocul politic al PSD dar în niciun caz nu m-am dus spre PNL cu drag. Liberalii, mi-au rămas la fel de indiferenţi şi incolori ca şi înainte de momentul Iordache şi OUG 13.

Întorcându-mă spre Vâlcea şi privind cât de alambicat şi labirintic joacă PNL, cum caută tot felul de soluţii complet neinspirate pentru diferite funcţii de conducere, cum se încalecă între ei, spun atât, fără o resetare de joc, PSD va câştiga în 2020 şi localele şi generalele. Adică pragul de 30% va fi consolidat fără probleme. Asta doar dacă nu cumva vine un Tsunami de la Bucureşti, un partid uriaş, extrem de popular care să tragă judeţul în siajul acelui val de popularitate. Mă îndoiesc şi de asta…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *