O nouă fermă de prepeliţe în Vâlcea a fost înfiinţată în Pesceana

Afacerea cu prepelițe a început să prindă în România, iar dovada că este ușor să dezvolți o fermă cu aceste mici păsări este povestea unei familii din comuna vâlceană Pesceana.

De altfel comuna Pesceana este cunsocută prin fermele zootehnice. Aici a fost înfiinţată prima fermă de struţi, avem tot aici prima ferma de vaci Angus.

Şi iată că tot aici, avem a doua fermă din judeţ de prepeliţe.

O tânără familie a investit anul trecut în acest domeniu, având deja 1000 de prepeliţe şi spunând că au capacitatea pentru a ajunge la 5000 de păsări.

Au piaţă atât pentru carne cât şi pentru ouă şi sunt încrezători că afacerea va da randament deşi la început au avut şi eşecuri. În primele săptămâni au avut şi pierderi de 50 de pui, dar odată cu modernizarea şi extinderea spaţiului, aceste neajunsuri au dispărut.

Afacerea cu prepeliţe este una din cele mai profitabile, o baterie de 1000 de prepeliţe putând aduce un profit de 60.000 de lei pe an.

Singurele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca acel amplasament sunt legate de existenta unei temperaturi relativ constante si de lipsa zgomotelor, a curentilor si a… pisicilor. Puteti opta fie pentru varianta cresterii prepelitelor pe asternut de paie si pamant, fie pentru varianta cresterii lor in baterii, in ambele cazuri suprafata necesara fiind absolut modesta (maximum 20 mp).
Volumul de munca necesar este minim. Dimineata se administreaza furajele (cca 1,5 kg) si apa (cca 1 litru), iar seara se recolteaza ouale. Practic, tot ce aveti de facut este sa lasati prepelitele sa-si vada de treaba, ele fiind adevarate masini de ouat.
Produsele obtinute de pe urma acestor pasari sunt cu totul deosebite, fapt care inlesneste considerabil comercializarea lor. Oul de prepelita este o adevarata „bomba cu vitamine”. Poate parea greu de crezut, dar, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. Ca urmare, e logic ca el sa stea la baza tratamentelor unor boli diverse. Iar in ceea ce priveste carnea acestor pasari, va reamintim ca prepelitele au fost dintotdeauna vanate pentru carnea lor delicioasa. Faptul ca ele aproape nu mai exista in stare salbatica este o proba graitoare in acest sens.
La varsta de numai 40 de zile, prepelita incepe sa oua, productivitatea ei medie fiind de cca 25 de oua pe luna, ceea ce, in cazul unei crescatorii cu 500 de capete, inseamna o productie lunara de peste 12.000 de oua.
Vandute cu 0,3 lei bucata, aceste 12.000 de oua va permit obtinerea unor venituri lunare de cca 3.600 de lei. Si asta fara sa luam in calcul valorificarea carnii sau chiar a gunoiului produs de prepelite (acest gunoi este excelent ca ingrasamant si poate fi recoltat gata uscat si apoi ambalat in pungi, pentru a fi oferit florariilor, de exemplu).
Veniturile cresc direct proportional cu numarul de pasari al micro-fermei dvs. O crescatorie de mii de capete (nu va speriati, e vorba de doar cateva baterii, care incap intr-o simpla camera) furnizeaza venituri de mii de euro pe luna! Se poate vorbi deci despre o afacere in toata regula, cu avantajul ca volumul de munca nu se modifica simtitor fata de situatia in care cresteti 500 de prepelite.

2 comments

  • Groza

    Dacă vreți detalii despre prepelite puteti sa mă întrebati pe mine că calculele nu sunt asa de bine, cheltuielile sunt pe masura.

    • Ovidiu

      Groza, ai putea sa lasi un numar de telefon.
      Stim cu totii vorba aceea „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”
      Ai putea sa exemplifici ceva calcule despre care ai cunostinta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *