Record naţional de burlaci! La Cernișoara sunt 150 de ”holtei”

Amuzant sau nu, pată de culoare am putea-o numi, dar comuna vâlceană Cernişoara deţine un record mai puţin obişnuit. Potrivit cifrelor primăriei, nu mai puţin de 150 de bărbaţi sunt burlaci.

„Dincolo de aspectul care te face să zâmbeşti, asta este o realitate tristă, pentru că bărbaţii de care vorbim nu sunt lasă-mă ca să te las, sunt bărbaţi cu vârste între 22 şi 55 de ani. Sunt, majoritatea, oameni gospodari, cu pământ, cu animale, cu gospodării, cu locuri de muncă. Însă nu şi-au găsit jumătatea. Numărul femeilor a scăzut în ultimii ani în Cernişoara, multe fete, după şcoală, au plecat la oraş sau în străinătate”, spune primarul Mihai Ionescu.

Există şi un motiv pentru care Cernişoara se confruntă cu un număr atât de mare de holtei.

Comuna Cernişoara nu a fost colectivizată şi aici a existat, dintotdeauna, un puternic simţ al proprietăţii, un stil patriarhal de gospodărire, bărbatul fiind cel care s-a ocupat mereu de pământ, de pădure, de animale. O modalitate de înrădăcinare a băieţilor şi o luptă, până în 1989, de a nu părăsi comuna pentru a nu pierde pământul în favoarea statului. O formă de sacralitate, am putea-o defini, pământul fiind o parte contingentă a bărbatului din Cernişoara.

Au existat cazuri în care mulţi cernişoreni au refuzat locuri de muncă sau strămutarea la oraş tocmai pentru a nu înstrăina pământul rămas moştenire de la străbuni.

„Azi foarte puţine femei din alte părţi ar accepta viaţa la ţară, unde trebuie să administrezi zeci de hectare de pământ, de fâneaţă, livezi, vite. Femeia s-a emancipat mai uşor în România şi a abandonat rapid tradiţiile. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar mi-aş dori ca holteii noştri de aici să-şi găsească femei care să ştie să combine şi tradiţia, şi modernitatea”, spune edilul din Cernişoara.

Cazul nu este singular. Şi Lădeştiul vecin are un număr de aproximativ 100 de burlaci, şi comuna Stroeşti are un cătun format doar din celibatari. Şi, la fel, alte comune din Vâlcea numără zeci de bărbaţi necăsătoriţi.

Asta, în timp ce judeţul Vâlcea este pe locul I la nivel naţional, cu cel mai mare număr de femei raportat la numărul de bărbaţi, numai că partea feminină se concentrează cu precădere în zona urbană.

AP

3 comments

 • Ana

  Dar nu se specifica, ca mulți oameni din comuna Cernisoara au refuzat un loc de munca la oraș sau in alte zone din cauza condițiilor de transport și din cauza drumurilor din aceasta comuna, toate articolele sunt numai cu laude, dar sa se ducă cineva sa filmeze drumurile și condițiile de acolo nu s-a pus problema, dacă tot vreți sa faceți un articol nu puneți poze de pe net ci poze reale, nu se specifica condițiile de trecere a pârâului comunal către un cătun, toți faceți articole bazate pe lauda unui primar care in 20 și ceva de ani nu a reușit sa toate un asfalt cap coada pe drumul principal, doar se pune in bătaie de joc in gropile mai mari, care după câteva luni sunt in stadiul inițial, nu e posibil așa ceva in 2017, toată lumea se concentrează pe minciuna și ne mai văităm de ce pleacă tineretul din țara…. Rușine celui care face asemenea știri fără a se deplasa la fata locului și a întreba locuitorii, nu primarul care nu are cum sa se denigreze singur.

 • Ionut

  Drumul comunal ce leagă localitatea Roești de comuna Cenisoara e groaznic,plin de gropi,iar primarul de 25 de ani conduce aceasta primărie,cu laude si șmecherii,e un PSD înrăit!Rușine!!

  • Victoras

   Adevărat ….un comunist PSD-ist de 20 de ani primar cu simtul umorului,nu a reușit sa pună măcar un bec pe strada pentru iluminatul public

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *