400 de hurezeni îngheaţă de frig în apartamente, iar Liceul Brâncoveanu are cursurile suspendate

Oraşul Horezu se confruntă cu o problemă gravă în aceste ore, din cauza faptului că societatea care se ocupă de încălzirea Colegiului Constantin Brâncoveanu şi a blocurilor de locuinţe nu poate asigura combustibilul-biomasă. Astfel, 400 de hurezeni stau în frig în aceste apartamente, iar liceul şi-a suspendat activitatea din zilele următoare.

„Din păcate, ne confruntăm cu o problemă gravă, firma care a concesionat în urmă cu 3 ani acest serviciu nu oferă garanţia că poate asigura încălzirea liceului şi a locuinţelor de la bloc. Suntem legaţi de mâini şi de picioare, firma şi vechea conducere sunt într-un proces penal, iar noi nu putem interveni în acel contract. Este o situaţie gravă, căutăm soluţii”, spune primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Astfel, la această oră, se ştie că, la Colegiul Constantin Brâncoveanu (cel mai mare din Oltenia), cursurile vor fi suspendate marţi şi probabil şi în zilele următoare.

Fostul primar Ilie Fîrtat a fost trimis în judecată de Parchetul Judecătoriei Horezu sub acuzaţia de uz de fals, dosarul său fiind înregistrat la secţia penală a Judecătoriei Horezu, care este instanţa de fond în acest caz.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată un angajat al Primăriei Horezu, Victoria Gheorghescu, firma care asigură serviciul de termoficare în oraşul Horezu, SC Sacomet SA, dar şi patronul şi administratorul acestei societăţi, Florian Nicolăescu.

Fostul primarul este acuzat că a semnat un document în care se menţiona că Sacomet SA, firmă căreia i-a fost încredinţat serviciul de termoficare în oraş, nu are datorii către bugetul local, document care nu atestă însă realitatea.

Fîrtat a spus că a semnat un certificat fiscal pentru SC Sacomet SA prin care se atestă că firma nu are datorii către bugetul local. Edilul a spus că certificatul fiscal a fost întocmit de Victoria Gheoghescu şi că el nu a ştiut care este situaţia reală a debitelor firmei, semnând doar „pentru autoritate”. „Eu am semnat un act, un certificat fiscal, am semnat pentru autoritate, dar este întocmit de un funcţionar public care, probabil, a vrut să-mi facă un bine, cu ghilimelele de rigoare. (…) Am semnat un certificat fiscal făcut de doamna Gheorghescu, care mi l-a dat pe zero, fără să ştiu dacă acest lucru corespunde sau nu (dacă SC Sacomet are sau nu datorii către bugetul local – n.r.). Declaraţiile de impunere pe anul 2013 erau achitate in integralitate, povestea vine din datoriile istorice pe care (SC Sacomet SA – n.r.) le avea”, spunea Fârtat.

Potrivit site-ului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), SC Sacomet SA, cu sediul social în Horezu, judeţul Vâlcea, deţine o licenţă ANRSC pentru serviciu public de salubrizare, valabilă până în anul 2016, şi o licenţă ANRSC pentru serviciu public de alimentare cu energie termică, licenţă valabilă până în anul 2018.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *