În timp ce PSD a terminat „Brâncoveanu”, PNL a absolvit la „Spiru Haret”

În ultimii 27 de ani, România a coborât spre o limită a mediocrităţii în fiecare sistem şi domeniu, devenind incapabilă de a mai produce valori şi devenind tributară unor populisme pe fond imediat. Dar nu e un caz singular, în toată lumea asistăm la o diluare a calităţii, personajele-cheie fiind cu mult mai lipsite de nuanţă şi substanţă decât cele din anii ’90.

România politică a involuat la fel de mult în ultimii 16 ani, după 2000 asistăm la o slăbire a personajelor care ne conduc, duetul Năstase – Băsescu fiind ultimul, poate, care a marcat această scenă. Azi, Iohannis şi Dragnea au un fel de ceartă gimnazială în faţa unui popor care anual pică examenul de bacalaureat în procente de până la 30%.

Toate guvernele din ultimii ani sunt, de fapt, cabinete „la barieră”, o oaste de strânsură, actorii de revistă care joacă foarte prost şi sunt „necitabili” atunci când vorbesc.

Şcoala, Justiţia şi Mass-Media sunt cele trei instanţe care au atenuat calitatea celor care azi ne conduc.

Învăţământul românesc, după 1989, a intrat într-o convulsie, o căutare a identităţii, dar s-a afundat într-o formă fără fond. În învăţământ a intrat o categorie din ce în ce mai slab pregătită. Salarii nemotivante, criterii de selecţie relaxante au promovat o categorie din ce în ce mai mare de dascăli mediocri, de analfabeţi, de unii care „voiau şi ei un job”. O muncă prost plătită a adus astfel o pleiadă de profesoraşi de umplutură care, de la mijlocul anilor ’90 şi până în prezent, au produs pe piaţă analfabeţi funcţional, generaţii fardate, dar fără cratimă, generaţii obosite, plictisite. O masă din care politicul şi-a recrutat azi noul activ de partid. PNL, PSD sunt pline de oportunişti, de tot felul de scame ipocrite, de mediocri, de doctoranzi. Agenţiile şi instituţiile statului, de la cultură şi până la instituţii economice şi sociale, sunt conduse de indivizi promovaţi pe bază de discurs ştirb, fără substanţă. Vine deci o generaţie incultă, agramată şi parvenită.

Justiţia a dus la abuzuri sau, mai degrabă, a abuzat în ultimii 10-15 ani cu nişte precepte biblice, decimând profesioniştii. Să fim serioşi, a fi penal înseamnă, clar, să nu fii prost. Un exemplu de ministru de finanţe bun, Vâlcov, a fost aruncat de justiţie în groapa penală. Marii baroni judeţeni au condus judeţe care au excelat la nivel de investiţii. Nu spun că nu trebuia să avem o justiţie, dar, peste noapte, aceasta a devenit una talibanică, una care a paralizat domenii de vârf, impunând o restricţie şi o angoasă a deciziei. România nu are legi acoperitoare, iar atunci când se produce o sincopă, nimeni nu e capabil să ia o decizie. De frică! Mersul la DNA a devenit astfel o practică uzuală, peste 50% dintre politicieni sau din administraţie a fost rasă de tăvălugul DNA, în această categorie intrând foarte mulţi profesionişti. Că au făcut fărădelegi, nimeni nu contestă asta, dar le-a fost permis! Când eşti lăsat de capul tău, fără diriginte şi fără coerciţii, şi dacă ai şi un dram de inteligenţă, normal că ispita este mare. Asta o ştim de la Platon şi Mitul lui Gyges prin inelul puterii.

În concluzie, nu toţi „penalii” sunt proşti profesionişti, aşa cum nu toţi „curaţii” sunt absolviţi de prostie!

Şi, nu în ultimul rând, mass-media este o instituţie care a coborât nivelul discursului, aşteptările. Presa nu este una obiectivă, este una tributară existenţei financiare. Neexistând o educaţie a pieţei publicitare, presa trăieşte pe baza intereselor clasei politice. Şi, automat, ne ducem, noi, jurnaliştii, spre confort. Între a muri de foame şi a fi statui în piaţa publică, ziariştii optează pentru o zonă de confort şi atunci se intră în malaxorul compromisului. Da, presa va promova interesele clasei politice, indiferent care din ele.

În acest context, o concluzie poate fi uşor formulată. Guvernul Grindeanu, da, aşa este, e unul format la barieră, din tot felul de inşi luaţi parcă din piaţă sau de pe stradă. Dar nici elitele de dreapta care zbiară de pe margine nu sunt mai de Doamne ajută.

Se poate trage, plastic, o concluzie: dacă PSD a absolvit şcoala politică la „Brâncoveanu”, PNL vine şi el de la „Spiru Haret!

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *