O scrisoare adresată preşedintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican

M-am gândit mult înainte de a alege această formă de adresare, dar, în cele din urmă, am optat să o fac, mai ales din momentul în care domnul preşedinte al PNL Vâlcea, Cristian Buican, a intervenit la o postarea de-a mea, spunând că PSD a câştigat alegerile din cauza mesajelor mincinoase de la televiziuni.

Zău?! Mergând pe logica liderului PNL Vâlcea, înseamnă că la Alba, Sibiu şi Cluj nu se prind RTV şi Antena3.

În fine, cine mă cunoaşte, ştie foarte bine că, în toate editorialele mele, în diferite scrieri, postări, semnate fie Mihai Ionescu, fie Liviu Popescu, am respectat cutumele liberalismului, fiind, de departe, unul dintre cei mai coerenţi jurnalişti de dreapta, nefiind însă niciodată un adversar al stângii.

Revenind, la o recepţie de Crăciun, preşedintele actual al PNL Vâlcea, Cristian Buican, m-a acuzat de „oportunism şi ipocrizie”, din două motive: unul – pentru  că nu i-am votat şi doi – pentru că am emis o cugetare în care „îl invitam pe Victor Giosan să facă rost de testosteron şi să se implice chiar în leadershipul partidului”.

Mai mult, Cristian Buican mi-a spus că, dacă am de gând să îmi dau cu părerea despre PNL, organigramă sau am alte obiecţii, să le fac doar dacă posed carnet de partid.

Aşadar, îi spun domnului Buican că mi-am permis luxul de a nu vota cu PNL dintr-un singur mare motiv… lipsa de credibilitate. Şi ăsta a fost marele motiv pentru care cel puţin un procent de 10% dintre alegătorii de dreapta nu s-a prezentat la vot. CREDIBILITATEA. Însemnând mesaj, echipe, programe, oameni, discurs, menţinerea în funcţie a unei persoane care nu are nicio legătură cu maturitatea politică, gen Alina Gorghiu etc.

Iar la Vâlcea, normal că îmi permit să comentez şi să critic acest partid şi strategia lui, mai ales că nu am făcut-o niciodată organic şi nu am avut niciodată obsesiile Buican.

Dimpotrivă, l-am susţinut pe liderul PNL în lupta sa cu Ion Cîlea şi PSD-ul de atunci, mai ales că Ion Cîlea reprezenta menţinerea unui sistem putred socio-economic CET – Oltchim – CJ Vâlcea, care a dus la o scleroză a societăţii vâlcene, a clasei politice şi a mass-mediei. L-am susţinut pe Cristian Buican în această luptă în interiorul anomaliei USL şi am salutat gestul său de a cere capul lui Şova atunci când autostrada Sibiu-Piteşti a fost deturnată de cabinetul USL Ponta. Am crezut în spiritul liberal, pe stil occidental, al liderului PNL Vâlcea.

Am crezut că Buican va aduce, în sfârşit, un alt mod de gândire, o anumită abordare a economiei vâlcene, pe principiile economiei de piaţă, va veni cu specialişti şi PNL Vâlcea va însemna kilometrul 0 pentru dezvoltarea acestui judeţ. Mai ales după decesul lui Ion Cîlea şi posibilitatea matematică pentru o nouă şefie a CJ Vâlcea.

Numai că, într-un mod sinistru, PNL Vâlcea a intrat într-un derapaj absolut halucinant. O luptă internă bazată pe orgolii, care a promovat în fruntea judeţului pe fantasticul Gheorghe Păsat. Iar timp de doi ani, PNL Vâlcea a condus acest judeţ şi nu a făcut nimic.

Lipsa de credibilitate, domnule Buican, de asta nu v-am votat eu, iar alţii au stat acasă. Pentru mine, PNL Vâlcea ar fi fost partidul care, în doi ani de conducere, ar fi strâns laolaltă pe toţi oamenii de afaceri locali, de la Mutu, Bromiz, Maria Tudor, cel de la Euromarket, Urbanovski etc., şi aş fi spus că PNL se consideră partener al acestora, pentru a-i ajuta în tot ce înseamnă dezvoltarea judeţului, locuri de muncă, extindere de afaceri, aş fi identificat fermierii care au avut curaj în judeţ etc. Aş fi devenit un grup de presiune. Dar PNL nu a facut-o la nivel naţional, d-apăi local…

PNL nu este decât un partid de tip clan, ermetic, bazat strict pe interese, pe funcţii, pe cumetrii, fără credibilitate şi, din păcate, fără viitor. Nu are specialişti, e o gaşcă fancy, şugubeaţă, dar fără substanţă, ce nu oferă credibilitate.

Asta au văzut alegătorii din toată ţara, şi nu RTV sau Antena3 au fost instrumentele de vot. De aceea eu nu v-am votat, iar cei mai mulţi au stat acasă. V-au votat, da, fanaticii de dreapta, cei care au rămas captivi într-o ură pesedistă, dar eu nu m-aş mândri cu aşa ceva.

Şi mai e ceva: îmi permit să fac această analiză (deşi nu sunt membru PNL, aşa cum mi-aţi cerut-o ca pe o condiţie) dintr-un motiv simplu. Mai mult de jumătate dintre cititorii Râmnicu Vâlcea Week sunt de dreapta, am realizat asta din feed-back.

Pentru ei fac aceste analize, pentru că, în ceea ce priveşte reformarea PNL Vâlcea, fac pariu că se va produce o reformă à la Gheorghiu-Dej.

Adică, la finele anilor ’50, Hrusciov a cerut o reformă a tuturor regimurilor staliniste care preluaseră puterea în blocul răsăritean imediat după război. Venise cu dezgheţul şi cu condamnarea abuzurilor staliniste.  Toate regimurile şi partidele comuniste din Europa s-au reformat, cu conducere cu tot, cu o excepţie. La noi, Dej, un stalinist convins, a sărit imediat şi a spus că el a început primul reforma prin înlăturarea grupării moscovit-staliniste  Pauker, Teohari, Luca…

 

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *