Tunelul rutier de 15 km care uneşte Europa de Asia a fost inaugurat

Tunelul rutier Eurasia, construit sub Marea Marmara, urmează să fie marți, la orele prânzului, de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și reprezintă o investiție de 1,25 miliarde euro.

Tunelul reprezintă o soluție la problemele de trafic ale Istanbulului și va ajuta la micșorarea duratei de traversare a strâmtorii la doar 15 minute, de la 100 de minute în prezent.

Lictația pentru tunel a fost organizată de Ministerul pentru Transporturi, Afaceri Maritime și Comunicații al Turciei în iunie 2007. Tunelul are o lungime de 14,5 kilometri, din care 5,4 kilometri sub Bosfor și a fost construit doar pentru vehicule rutiere.

Pe lângă reducerea duratei de traversare a strâmtorii țara vecină se așteaptă ca tunelul să limiteze poluarea. Tunelul va face legătura între zonele Kazlıçeşme și Göztepe ale Istanbului.

Construcția tunelului a început în 2011 și are un cost estimat la 1,25 miliarde dolari. Realizat la o adâncime de 106 metri, tunelul va fi utilizat zilnic de 100.000 vehicule. Pentru a fi evitate blocajele, taxa de traversare va fi colectată doar electronic, plata urmând să nu poată fi făcută cu numerar. În primul an taxa pentru o trecere va fi de 4 dolari pentru autoturisme și de șase dolari pentru microbuze. Proiectul este rodul unei concesiuni pe 24 de ani.

Potrivit proiectanților, cantitatea de pământ excavat este suficientă pentru a umple 788 de piscine olimpice, iar din oțelul folosit s-ar putea construi zece turnuri Eiffel. Tunelul este proiectat să reziste la un cutremut de 7,5 grade Richter.

Strâmtoarea Bosfor este deocamdată traversată doar de un tunel feroviar inaugurat de asemenea recent, în urmă cu câțiva ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *