Băsescu fusese informat despre condamnarea abuzivă a lui Mircia Gutău, dar a promovat-o pe Livia Stanciu

Un document-bomba ajuns pe masa presedintelui Basescu zguduie soclul judecatoarei Livia Stanciu, dupa isprava din cazul Gutau demascata de CEDO. Avocata Gabriela Ghita acuza inca din 2010 ca Stanciu a fost recompensata cu sefia Inaltei Curti pentru executia fostului primar din Ramnicu Valcea: „Pronuntarea a fost amanata nejustificat de doua ori, numai pentru a coincide cu absenta din tara a presedintelui” (Documentul)

S-a scurs exact o saptamana de la publicarea hotararii CEDO in cazul Mircia Gutau, fostul primar PDL al municipiului Ramnicu Valcea executat cu sange rece de Inalta Curte, in recurs, dupa ce ambele instante inferioare il achitasera pe motiv ca „fapta nu exista”. O saptamana in care presa nu a gasit de cuviinta sa remarce prezenta judecatoareiLivia Stanciu, fosta sefa a ICCJ, in completul care l-a aruncat in inchisoare pe Mircea Gutau incalcand principii elementare de drept, precum nemijlocirea si contradictorialitatea, subsidiare notiunii de proces echitabil.

ICCJ si-a fundamentat intr-o maniera determinanta solutia de condamnare a reclamantului pe o noua interpretare a declaratiilor de martor administrate in fata instantelor inferioare, iar aceasta fara a-i audia pe martorii in cauza” – spune Curtea Europeana a Drepturilor Omului, printre altele, in hotararea din 8 noiembrie 2016 pronuntata in cauza Gutau contra Romaniei.

Ei bine, dupa solutia CEDO ignorata in mod suspect de mass-media din Romania, Lumeajustitiei.ro va prezinta astazi un document care ar putea explica macar partial culisele condamnarii din dosarul primarului Mircia Gutau, unul dintre rivalii politici din interiorul PDL ai fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu Este vorba despre o scrisoare redactata de avocata lui Mircia Gutau, Gabriela Ghita fosta adjuncta a Procurorului General al Romaniei inainte de a fi la randul sau eliminata din sistem dupa un dosar controversat.

Gabriela Ghita ii semnala lui Traian Basescu inca din toamna lui 2010 – anul condamnarii lui Mircia Gutau si al numirii Liviei Stanciu la sefia ICCJ – faptul ca primarul PDL al municipiului Ramnicu Valcea este victima unei condamnari politice.

Printre argumentele aduse de Ghita in sprijinul acestei acuzatii extrem de grave se numara si achitarea obtinuta de Mircia Gutau atat la fond, cat si in apel, solutie impartasita inclusiv de presedinta completului de recurs, Ana Hermina Iancu, in opinia separata la decizia de condamnare din 27 ianuarie 2010pronuntata de Livia Stanciu si de un alt judecator suprem, Vasile Alixandri (magistrat intre timp decedat din cauza unui cancer, dupa lungi suferinte, potrivit presei vremii – iulie 2012).

In aceeasi scrisoare, Gabriela Ghita semnala faptul ca „pronuntarea a fost amanata nejustificat de doua ori, numai pentru a coincide cu absenta din tara a presedintelui in functie” si ii atragea atentia sefului statului ca „unul dintre judecatorii care au pronuntat hotararea de condamnare (fara judecarea cauzei) a fost ulterior recompensat cu functia de presedinte al instantei supreme”. Referirea o viza, fara indoiala, pe judecatoarea Livia Stanciu, aleasa de CSM pentru sefia ICCJ la cateva zile dupa isprava savarsita in dosarul primarului Mircia Gutau si numita de Traian Basescu in aceasta functie, la 16 septembrie 2010, prin decret prezidential.

Interesant este ca, prin sintagma „fara judecarea cauzei”, Gabriela Ghita sublinia practic inca de acum 6 ani ceea ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg avea sa constate abia zilele trecute. Si anume, ca Mircia Gutau nu a avut parte de o judecata echitabila in recurs.

Prezentam in continuare scrisoarea avocatei Gabriela Ghita adresata presedintelui Traian Basescu:

Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Urmare a comunicarii primite din partea institutiei prezidentiale sub nr. DRA2/25788/30.09.2010, sunt nevoita sa revin cu urmatoarele precizari:

Prin cererea anterioara v-am solicitat ca, in calitate de cel mai inalt reprezentant al statului, sa procedati de indata la eliberarea detinutilor Gutau Mircia si Dicu Nicolae, cetateni romani care nu au fost condamnati si, pe cale de consecinta, nu sunt detinuti in conformitate cu prevederile Constitutiei si a legilor scrise ale acestei tari.

Invederez ca art. 23 alin. (12) din Constitutie prevede ca ‘Nici o pedeapsa nu poate fi stabilita sau aplicata decat in conditiile si in temeiul legii’.

In situatia de notorietate in care cetatenii romani

au fost condamnati dupa ce anterior fusesera achitati de 3 (trei) instante,

au fost condamnati contrar prevederilor exprese si explicite ale Codului de procedura penala 

pronuntarea a fost amanata nejustificat de 2 (doua) ori, numai pentru a coincide cu absenta din tara a presedintelui in functie,

presedintele completului de judecata s-a opus condamnarii, iar

unul dintre judecatorii care au pronuntat hotararea de condamnare (fara judecarea cauzei) a fost ulterior recompensat cu functia de presedinte al instantei supreme,

se impune consecinta unei condamnari pronuntate la comanda politica”. (luju.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *