Uriaş zăcământ de fosile din Cretacic descoperit în Vâlcea, la Sălătrucel

Sălătrucel. Comuna care se urcă într-un joc frumos, de la poale până spre mijloc de Cozia, fiind colierul elegant al muntelui sfânt al valahilor.

Şerbăneşti, Păteşti, Seaca sunt doar trei dintre cele mai frumoase pandantive pe care Muntele Cozia le-a zămislit la poalele de stejar, într-un frumos tango al toamnei, într-un joc al colinelor, al apelor care curg, al căpiţelor de fân, al iazurilor, al celui mai frumos compozit pe care îl putea oferi Dumnezeu acestui judeţ.

Nu greşim dacă spunem că la Sălătrucel s-a născut frumosul.

Dar dintre toate drumurile de poveste, azi am ales Valea Păteşti. Un pârâu de munte care sparge piatra, rupe pădurile în două şi aleargă spre sud, fugind ca un copil zvăpăiat, din curtea pământului, ducând cu sine, de acolo, din măruntaie, tot felul de trovanţi, piatră preistorică, legende cu haiduci şi cu români care au ales calea codrului, călugări pustnici şi ciobani care au pus oile cu penelul sus, pe creastă.

cretacic2Un drum pe care cei de la Romsilva îl aduc la farmecul de drum turistic, trecând prin culoarul umbros al fagului. Numai că drumul de la Păteşti începe aici şi se termină într-un joc al timpului, la peste 70 de milioane de ani distanţă în timp. Este drumul care deschide o fereastră spre trecut. Şi, la capătul lui, păţeşti ce am păţit şi eu într-o joi de octombrie.

Am ajuns la capătul drumului atunci când Mările Lumii, când marea Tetis domina peste jumătate din emisferă, când continentele de azi nu existau, când lighioanele lumii înotau prin ape, când scoicile şi melcii marini erau stăpânii Coziei.

Pietrele care au fost găsite în malul pârâului au adus cu ele istoria geologică a planetei. O superbă colecţie de recif din cretacic a ieşit la iveală şi minunile lumii pierdute au fost dezvelite azi la Sălătrucel.

Un bogat zăcământ de fosile din Cretacic a fost descoperit joi, pe valea râului Pătești, de o echipă de muncitori care lucra la reabilitarea unui drum forestier în Munții Cozia.

În opinia specialiștilor invitați la fața locului, este vorba de fosile de Acteonella, o specie de melc din Cretacic.

cretacic3„Ceea ce avem aici are o valoare geologică impresionantă. Se vede clar specia de melci Acteonella, are o vechime de 70 de milioane de ani. Vorbim de Cretacic, de Acteonella gigantea, lamarcki foarte bine conservate. Ceea ce vedem aici necesită clar o analiză pentru că, desigur, avem de a face un un zăcământ, o sedimentare a acestor fosile pe o suprafață uriașă”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Ploaie.

Primăria a delimitat perimetrul, iar reprezentanții Romsilva și conducerea Parcului Național Cozia au decis să ia măsuri pentru conservarea acestui areal.

„Este clar că aici avem un conglomerat de gresii și marne, în care au fost încrustate zeci de specii de moluște și se vede predominant Acteonella. Vom vedea ce vor spune specialiștii, este clar că acest bazin va fi declarat arie protejată”, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul Parcului Național, Pavel Prundurel.

În Munții Cozia au mai fost găsite, în anii ’70, fosile marine care au confirmat că tot masivul a fost, în urmă cu sute de milioane de ani, pe fundul Mării Tetis.

AP

 

One comment

  • Pascu Dinu

    Daca vrei sa vizitezi zacamantul fosilifer, cum poate fi gasit mergand din Patesti sa Serbanesti? Ca informatie turistca, in mod normal, ar trtebui sa aiba si detalii asupra accesului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *