Cea mai mare expoziţie de animale din România, în Vaideeniul Vâlcii

Peste 100 de crescători de animale, în special ovine dar şi bovine şi caprine vor fi prezenţi miercuri la Vaideeni, în cadrul celei mai mari expoziții naționale de profil din acest an din România.

Acest târg se află la a doua ediţie şi doreşte să demonstreze că zootehnia va fi unul din vectorii agriculturii româneşti.

Primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă a dorit să să arate că oieritul încă mai există și că fermierii pot pune pe piață produse ecologice.

Astfel, miercuri cu începere de la ora 11:00, are loc deschiderea oficială a evenimentului. De asemenea, în program au loc următoarele acţiuni: Vizitare standuri cu produse tradiţionale; Expoziţie cu vânzare de ovine, bovine şi caprine; Bonitare şi aprecierea animalelor; Festivitatea de premiere; Concluzii şi impresii privind desfăşurarea târgului.

La acest eveniment vor lua parte crescători de ovine, caprine şi bovine, din mai multe localităţi vâlcene, dar şi din alte judeţe, printre care Constanţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Sibiu. Pe lista de invitaţi se găseşte şi Federaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS; SC Carvil SRL.
Participanţii, membrii ai unor asociaţii sau chiar crescători individuali de animale, vor etala rase diferite cum ar fi : ovine – ţurcană, carabaşă, merinos, lacaune; bovine- blue Belgian, brună, bălţată românească, montbeliard, limousine; caprine – metis-saanen.
“Târgul de animale din Vaideeni”, ediţia 2016, este organizat de Primăria Vaideeni, Consiliul Local Vaideeni , în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Acum 300 de ani, nimeni nu-şi imagina, poate, că grupul mic de refugiaţi de peste munţi, care s-au aşezat la marginea Mariţei, avea să adauge astăzi un brand naţional – Vaideeniul.

Familii care vânduseră tot ce avuseseră acolo, în Mărginime, pentru a scăpa de taxele enorme puse de imperiu, au avut curajul, demnitatea şi au acceptat provocarea de a veni în Ţara Românească pentru a o lua de la zero. Pe drumuri de munte, prin chei şi torenţi, şi-au mânat, în frigul iernii, turmele de oi spre un viitor necunoscut.

Peste 44.000 de familii, adică 300.000 de români transilvani, au trecut munţii de graniţă şi au ajuns refugiaţi în Valahia, de la Gorj şi până la Prahova. Unii au fost primiţi ostil, alţii cu ospitalitate, cert este că aceste comunităţi s-au aşezat pe toată linia carpatică a sudului, creând adevărate cetăţi păstoreşti.

Una dintre aceste cetăţi este, aşa cum am spus, Vaideeniul Vâlcii, paradisul trecutului, emblema tradiţiilor, unic prin compozit, autentic prin spirit, universal prin trăire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *