Drăgoeştii lui Mihai Viteazul, localitatea cu suflet de oraş domnesc

Nu putea exista un loc mai frumos pentru a se naşte un rege. Pentru că primul rege al românilor fraţi de limbă, dar diferiţi în ie a fost Mihai.  Şi acest mare domn, Mihai Vodă, a ales, prin divinitate, să se nască la Drăgoeşti, la margine de Olt, în cel mai frumos judeţ al României.

Drăgoeştiul îşi merită azi titulatura de oraş domnesc, chiar dacă este încă o localitate rurală în acte. Prin toate aspectele pe care le prezintă, argumentează că aici, pe malul stâng al Oltului, avem de-a face cu nobleţe, bun-simţ, civilizaţie şi o orânduială a lucrurilor.

Acesta este Drăgoeştiul păstorit de Bebe Melente. Localitatea lui Vodă Mihai, omul care a făcut prima Românie Mare a românilor. Probabil că unitatea acestei comune, aşezate în trepte de sub deal până spre marginea Oltului frumos, l-Dragoesti1a inspirat pe copilul Mihai să vadă, în perspectivă, minunea istoriei de la 1600.

Azi, intri în Drăgoeşti şi saluţi cu drag şi pioşenie fiecare biserică, fiecare crâmpei de pământ lucrat, fiecare bunică şi bunic pe care îi întâlneşti în mersul lor domol prin vremuri. Comuna e împărţită elegant în segmente care au asfalt, au apă, au o delimitare a spaţiului verde. Aici avem totul bine drămuit şi inginereşte administrat de primarul Melente.

„Este o onoare să fiu primar la Drăgoeşti. Am simţit fiecare transformare a acestei comune, apropo, aici nu sunt realizările mele, nu sunt de acord cu acest clişeu. În primul rând, sunt realizările oamenilor de aici şi, în plan secund, ale echipei de la primărie. Este o echipă omogenă, care gândeşte pentru comunitate, dar pe baza sugestiilor cetăţenilor. Totul este vorbit, bine cumpănit şi apoi aplicat. Cum spune românul, măsori de 100 de ori şi abia apoi tai”, spune primarul.

Dragoesti2Şi, ca orice oraş domnesc, unul care se respectă, Drăgoeştiul îşi adună, o dată pe an, cetăţenii. Unde? În zona stadionului, a viitorului parc, acolo unde, preţ de câteva ore, se petrece acea socializare, cu dans, voie bună, bunătăţuri. Este ziua comunei, în zi de Marie Mare, atunci când soarele de vară prevesteşte toamna bogată de la Drăgoeşti.

 Suntem, aşadar, în 2016, într-un Drăgoeşti care se deschide zi de zi către investiţii, către agro-zootehnie, către viitor, către satul european necesar pentru a vectoriza economia. Primăria doreşte ca nivelul de trai al celor din Drăgoeşti să crească în următorii ani, doreşte cât mai multe case noi, cât mai mulţi tineri care să vină înapoi acasă.

Melente1„În acest moment, în afara României, avem pe puţin 2 milioane de români specialişti. Avem sudori, avem zidari, avem dulgheri buni, avem ingineri buni, avem medici buni, avem pătura profesionalizată a acestei ţări. Din păcate, această pătură lucrează pentru Spania, Italia sau Marea Britanie. Ne trebuie un guvern central care să aibă strategii de dezvoltare a acestei ţări, astfel încât să beneficiem de această pătură calificată, să-i aducem în ţară să facă drumuri, să aibă grijă de bolnavi, să fie modele pentru tinerii de azi care încă nu s-au identificat”, spune primarul Melente, aflat între oameni, de Sfânta Mărie.

Acesta este Drăgoeştiul de azi. Cel de mâine va fi o societate modernă, mândră că aici s-a născut primul mare rege român, Vodă Mihai!

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *