Bobiţă Cătuşanu (Antract) şi-a găsit bunicul după 68 de ani. Era deja Sfânt!

Viața bate filmul…
Într-o zi de octombrie 1948, bunica mea primea o telegramă în care scria:
“Comunicăm că deținutul Cătușanu Gavrilă a decedat pe 7.10.1948 suferind de embolie cerebrală. STOP.”
Un comunicat sec anunța că bunicul meu, Cătușanu Gavrilă, deținut politic al regimului comunist, a murit în lagăr.
Îngropat într-una din sutele de gropi comune, nimeni nu a mai știut nimic de bunicul meu după primirea acelei telegrame.
Toate căutările tatălui meu din aceşti 68 de ani de când a aflat de moartea tatălui său au sfârșit printr-o mare frustrare, pentru că nu reuşea să afle unde a fost îngropat acesta, pentru a putea aprinde o lumânare la căpătâiul său și a-i aduce un pios omagiu.
Bobita1La 68 de ani distanţă, m-am hotărât să încerc și eu să caut mai multe informații, având la dispoziţie internetul, şi am găsit un document oficial, redactat de profesorii Virgiliu Țârău și Ioan Ciupea de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, unde am găsit o listă cu numele celor decedați în lagărul de la Aiud și descoperiți într-una din gropile comune unde s-a odihnit și bunicul meu.
La poziția 143 din acest document oficial apare numele bunicului meu: Cătușanu Gavrilă.
Acest loc se numește “Râpa robilor” din Aiud. Este locul unde s-a înălțat un osuar, monument în memoria victimelor lagărului de la Aiud, și, fără să mai stau pe gânduri, mi-am luat soția, copiii şi pe tatăl meu și am pornit spre locul unde bunicul meu a pătimit ororile regimului comunist şi unde a sfârşit într-un mod tragic. Acum suntem cu sufletul împăcat că știm locul unde ne vom putea ruga pentru odihna veşnică a celui ce a fost Cătușanu Gavrilă, bunicul meu şi străbunicul copiilor mei…Bobita2

Bobiţă Cătuşanu

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *