Crescătorie de sturioni la Mihăeşti, Vâlcea

Cea mai mare localitate rurală din judeţul Vâlcea, comuna Mihăeşti, care oricând poate rivaliza cu un oraş mic din România, are toate premisele pentru a câştiga un pariu economic cu viitorul.

E simplu, Mihăeştiul are o resursă umană de 7.000 de locuitori oficial, dar, dacă adăugăm rezidenţii, ajungem la cifra de 10.000, cu mare potenţial de creştere. Nu doar geografia acestei comune metropolitane o determină să fie plasată pe axa sau pe trendul dezvoltării economice, dar şi uriaşul potenţial industrial, turistic, monahal etc..

Mihăeştiul este comuna situată pe două axe, axa nord-sud, dar şi axa est-vest, corespunzând astfel atât drumurilor care leagă sudul României de Oltenia de sub Munte, cât şi axei Gorjului via Horezu.

Multe se pot scrie despre cea mai mare comună vâlceană, dar un aspect extrem de important şi care trebuie mediatizat ţine de o ramură economică prea puţin cunoscută în ţara noastră, care a fost însă demarată de Trustul III construcţii. Este vorba de piscicultură.

SONY DSC

SONY DSC

Astfel, pe raza comunei Mihăeşti, se află cele mai multe iazuri cu peşti, dintre care unul are peste 1.000 de metri pătraţi. Se lucrează însă la unul şi mai mare, de 2.500 de metri pătraţi. De altfel, toată zona din partea stângă a DN 64, adiacentă râului Govora, este deja cucerită de această ramură economică.

Dar picătura de culoare sau elementul de noutate este că, la Mihăeşti, se pregăteşte cea mai importantă cultură piscicolă. Sturionul. În noul bazin care se excavează în prezent, vom avea sturioni. Astfel, Vâlcea va deveni un important producător de icre negre.

Şi nu doar Trustul III se ocupă de piscicultură la Mihăeşti. În prezent, o altă firmă lucrează deja la crearea unor noi bazine.

„Eu nu văd doar latura strict economică a acestei activităţi, mă refer ca industrie, ci şi partea de agrement. Aceste lacuri vor putea genera, în timp, mici complexuri turistice,  unde turiştii se pot caza, pot gusta mâncăruri din peşte, pot face pescuit sportiv. Este un fapt îmbucurător că investitorii au ales această provocare şi că s-a putut valorifica acest potenţial, aici, în lunca Oltului”, a precizat primarul Constantin Bârzăgeanu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *