Misterele lacului fără fund sau lacului verde din pădurea Lăpuşatei

Nimeni nu ştie cum  apărut. Nu sunt izvoare în zonă. Nu este nimic din exterior care să alimenteze acest lac.

„Cred că vine din pământ”, spun oamenii.

Pe drumul care taie creasta dealului dintre Lăpuşata şi Roşiile, la un moment dat, se intră în pădure. O pădure care acoperă al 7-lea deal şi al 7-lea sat din această frumoasă comună de Vâlcea, singura din judeţ care are cele 7 sate dispuse pe 7 dealuri.

Numai că al 7-lea sat poartă cu sine un mister. Dacă treci în viteză, nu ai cum să îl vezi. Mergând însă încet, la un moment dat, pe marginea drumului, se face un mic intrând. Am oprit maşina. Aici trebuie să fie… Am mers câţiva paşi până la marginea pădurii şi atunci l-am văzut.
La 50 de metri în jos, printre siluetele dezvelite ale fagilor de început de martie, se vede… lacul fără fund. O întindere verde de apă, care leagă parcă toată pădurea la un loc. O întindere limpede, din care ies aburii dimineţii.

lac2„Lacul fără fund” i se spune aici, în sat, zice primarul Nicolae Joiţa.

Toată lumea fuge de această baltă. E considerată blestemată. Noaptea se disting voci, se văd umbre, se aud paşi printre frunze. În urmă cu vreo 20 de ani, un grup de tineri care veneau de la discoteca din Roşiile şi au oprit aici au dispărut fără urmă. I-au luat spiritele lacului, apă care comunică „sigur” cu lumea cealaltă.

Nici vitele nu se apropie de această baltă, se mai spune în sat. Ar fi otrăvită.

Lacul din pădurea Lăpuşatei mai este cunoscut cu numele de balta haiducilor. Aici se întâlneau hoţii de drumul mare, care ţineau calea caravanelor ce veneau dinspre Tetoiu, Roşiile sau Zătreni.

Lacul nu seacă niciodată. Este acolo dintotdeauna.

Deşi nu are izvoare, specialiştii spun că este format în urma scurgerii apelor de pe versanţi, relieful fiind sub forma unei căldări, şi atunci apele din sol ajung, graţie gravităţii, să formeze lacul fără fund.

Mihai IONESCU

 Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link www.ramnicuvalceaweek.ro către pagina acestui articol.

16 comments

 • Florin Băiașu

  Locul respectiv se mai numește și BALTA LUI DRĂGAN(sau DRAGU!).Într-adevăr există această legendă cum că acel loc este blestemat…că pitulau haiducii bani și aur…că dacă cineva găsea acei bani cu aur cu tot murea că erau cu blesteme…că într-o anumită noapte joacă aurul și banii și numai atunci se poate observa locul și poziția lor…bla bla bla!Dar că au dispărut acum 20 de ani un grup de tineri în acel loc misterios,asta n-o mai cred!Am crescut prin apropiere și nu am auzit așa ceva!Se mai și fabulează!

 • Mircea MONU

  Dacă lacul este atât de periculos, cum de-a scăpat redactorul – ori acesta va fi trimis, „sigur”, articolul de pe… Lumea Ceealaltă?!

  • admin

   Nenea Monu, redactorul de pe lumea cealaltă trimite salutări celor care freacă menta ca pensionari pe la Consiliul Judeţean Vâlcea, uitaţi de cei de pe lumea asta prin funcţii, ce zici, nenea Monule, nu ar fi cazul….

  • unu', dintr-un sat romanesc

   Cel mai bun comentariu pe care l-am citit vreodata, comentariu de om INTELIGENT , in rest … ce sa mai zic , e plina tara de superstitiosi care il vad pe arsenie boca pe toti stalpii , si pe toate soselele ingenunchind sa-l pupe .

 • mari

  Da este adevarat,sunt din comuna Rosiile si am auzit ca acolo au disparut multi din comuna noastra !

 • ilie constantin

  Balta DRAGULUI este numele locului.

 • Laurentiu Mirea

  Padurea de care vorbiti se numeste Geamana si este traversata de soseaua care pleaca dintr-o ramificatie unde se afla -si cred ca se mai afla un momnument dedicat soldatilor din zona morti in primul razboi mondial. De altfel locul chiar asa se numea ” La Monument” Soseaua desppre care vorbesc pleaca din Craiova si ajunge la Horezu. La monument se ramifica spre Rosiile , Zatreni, trece prin satul Sarulesti si traverseaza Geamana. Am mers pe drumul respectiv. Nu stiam de balta asta dar sincer cred ca este o legenda a locului si nimic altceva. Zona este intr=asdevar frumoasa, mai ales cind drumul incepe sa urce si lasi in urma casele.

 • EMIL GHIOCA

  DA…EU M-AM NASCUT IN LAPUSATA SI AM PASCUT VITELE IN ACEA ZONA . DUPA REVOLUȚIA DIN 89 NI S-A RETROCEDAT PADUREA CARE A AVUTO BUNICU SI AM INTRAT IN POSESIE IAR ACEA CUREA DE PADURE DE CARE VA SPUN PLEACA DIN MARGINEA LACULUI SI SE OPTESTE IN MATCA GEMENI ,DECI SINT VECIN DE PROPRIETATE CU LACU .
  POVESTEA TATA CIND ERAM COPIL CA BUNICU LUI AUZISE CA IN TIMPUL UNEI VERI SECETOASE AI ANILOR 1800 O CARUȚA CU BOI A SCAPAT DIN MINA UNUI SATEAN SI AU CASUNAT PE APA CA LE ERA TARE SETE SI AU SCAPAT IN LAC SI NU I-A MAI VAZUT.
  PE LA ANI 1760 LOCALNICI SATULUI MIJATI AU ARUNCAT IN LACDOI BUSTENI CU PLUMBI LA CAPETE CU INSCRIPȚI ALE ACESTUI LAC IAR LA CEVA VREME ACELE LEMNE PLUMBUITE AU FOST GASITE IN NISTE PLASE MARI DE PESCUIT IN MAREA NEAGRA DE O CORABIE CU PESCARI…DECI E VORBA DE O GALERIE SUBTERANE CARE FACE LEGATURA CU MAREA NEAGRA…. NU E POVESTE SE PARE CA E O REALITATE…

 • Stefan

  Se confunda locul. Balta Dragului este situata in comuna Rosiile, satul Corbu, situat langa satul Balaciu, respectiv Romanesti. „”Lacul fara Fund „” este situat in comuna Lapusata, satul Mijati, la hotarul dintre aceasta comuna si comuna Rosiile. Nu are legatura cu campia Geamana. Pentru a ajunge la destinatie, inainte de a intra in comuna Rosiile ( aproximativ 350 de metri), din drumul ce face legatura intre comuna Lapusata si comuna Rosiile, pe acest sens de mers, se face la dreapta pe un drum fara piatra sau asfalt si dupa aprox 200 m prin padur.e se ajunge la acest loc. Nu este nimic infiorator iar „” demonii „” lipsesc si in intervalul orelor 23-05 al zilei urmatoare. SUNT SIGUR de acest fapt. In rest, „” Plimbare Placuta „”, caci Merita.

 • Florin Barbulescu

  Am o padure mostenita de la parinti mei in suprafata de 0,50 hectare ce se invasineaza cu marginea lacului fara fund pana la Surdichiel ,am taiat acum citiva ani lemne de foc chiar de pe margina lacului si au fost trase cu tractorul din lac pentru ca au cazut pe jumatate in lac si nu sa intamplat nimic ,asa ca demoni nu au aparut ,deci sant minciuni !

 • Ionut boncete

  Este adevarat ce spune F .Barbulescu,si cite ceva din ce spun alti numai ca sint povesti multe.Si eu am auzit povestea cu haducii Dragu era capitanul unui grup de haiduci si ar fi facut in mijlocul lacului unfel de coliba din coaja de ciresi.In schimb find copil am fost si noaptea in jurul lacului ca mergeam cu vitele si lemai pirdeam si dam ocol sa le gasim nu singur ,mai multi din sat Orcum e frumoasa zona si eu tot de lacul fara fund il stiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *