Cea mai veche casă din Călimăneşti este pe patul de moarte

Cea mai veche casă din staţiunea Călimăneşti riscă să dispară sub povara vremii. Ligia Rizea, Doru Olănescu, Florin Zamfirescu, Gheorghe Dican şi mulţi alţi oameni de cultură din Vâlcea s-au unit pe Facebook, într-un apel către autorităţi pentru a o salva.

Este icoana acestei staţiuni, o mică bijuterie, o poveste a noastră, deci trebuie să o salvăm.

Iată câteva din apelurile celor de mai sus:

“O casă micuță… ca de păpuși, veche, probabil are vreo 150 de ani…, învelită cu șindrilă… printre vile noi !

Calim2Merită recondiționată cu aceleași materiale care se foloseau atunci, fără a se umbla la arhitectură!! Este minunată! Cunosc astfel de căsuțe, în Mânjina mea natală, au fost multe, însă din păcate, au fost demolate ! Însă, nu înțeleg, de ce seamănă atât de mult cu cele din zona Moldovei de sud ?

Casa se află la Calimăneşti, Vâlcea, este cea mai veche din oraș. Am 66 de ani dar nu o ştiu locuită… Stă aşa, ca o țărancă cu 11 copii care nu mai trec pe la ea. Dar trăiește… Casa pe care o iubesc!

Eu cred că domnul primar împreună cu consilierii locali vor găsi o soluție pentru a salva acest monument de arhitectură tradițională. Poate că ar fi bine să fie strămutat şi făcut un mic ansamblu muzeal… acolo unde într-un corp (mai modern) de clădire sa găzduiască şi producțiile artistice ale taberelor internaționale de pictură contemporană.

Nu am foarte multe informații în legătură cu casa: locul unde este situată, regimul de proprietate, stare de conservare etcaetera…. de aceea m-am gândit că, în afară de soluția care trebuie luată urgent și care privește stoparea procesului de degradare, imobilul poate fi salvat si valorificat muzeal … într-un cadru mai potrivit.

Singura problemă reală care ar trebui să ne preocupe pe toţi, este salvarea acestei case. Mă uit totdeauna cu drag şi cu un sentiment de continuitate în timp, ori de câte ori trec pe lângă ea.Din acest motiv am spus că locul ei este în mijlocul comunităţii, nu într-un muzeu în care nu intri în fiecare zi.”

Casa Dobrin, monument de arhitectură, cod LMI 1955 – 2128; Cod LMI 1991 – 39B0092; cod LMI 2004 (reactualizat 2010) – VL-II-m-B-09703

Localitatea: Călimănești, str. Tudor Vladimirescu; Județul Vâlcea

Domnule primar, salvați-o! Dacă nu o faceți Dv., nimeni nu o să o mai facă. Legea 422/2001 a monumentelor istorice vă permite să interveniți, evident, cu concursul Consiliului Local și al Departamenului de cultură din Primărie. Urgența este acoperișul. Nu lăsați ploile și zăpezile să o dărâme, după ce ea se chinuie, după putințele ei, să biruie timpul și oamenii, încă din anul 1880.

Mihai IONESCU

9 comments

  • marilena mesea

    Buna ziua , Imi place foarte mult postarea dv si sint de acoord cu salvarea acestei case , Cunosc casa foarte bine inca din copilarie ( locuiam in aceea zona ) Cred ca primaria orasului ar trebui sa se ocupe de acest monument si sa faca un apel catre locuitorii orasului pentru voluntariat la mina de lucru , As fii bucuroasa sa o vad mereu de ,cite ori merg acasa , cind vin in tara ,

  • ….mă interesează pentru a locui in ea !

  • Casa de langa este a mean so Toto copiii vin so day cu Pierre in cum sa nu fie urata.

  • Am vrut sa zic ca daca vin toti copii si day cu pietre in ea normal ca e distrusa.

  • Puiu Vancea

    Bunica mea locuia gard în gard cu această casă ,am copilărit trecând permanent pe lângă curtea acestei case. locuită realmente până acum 30 de ani de către o bătrână din neamul Ciutu. În prezent a mostenit-o un nepot. Este originala, fără curent electric folosea lampa cu gaz si felinarul bătrână Ioana dacă-mi amintesc eu bine. Subscriu si susțin acțiunea inițiată pentru conservarea acestei comori a localității noastre natale Călimănești Valcea

  • Roxana

    Si eu îmi aduc aminte de bătrâna care locuia in acea casa.eram la scoala generala si o vedea zilnic iesind din curtea aceea iar seara era luminată doar de un mic felinar…… .

  • Tiribentea mihaita

    Daca se va ajunge la o decizie de salvare acestui monument istoric ma alatur voluntar la reconditionarea imobilului

  • Elena

    Când eram copii si alergam pe acolo, stiu ca toți îi spuneam, ca punct de reper, „la Clanarista”. Am aflat apoi că soțul bătrânei, care murise, nu l-am cunoscut, cânta la clarinet, si așa i-a rămas ei porecla. Nu mi-aș putea imagina strada fără casa bătrânească si copacul din curte.

  • xxx

    Nu sunt vile pe langa ea, ci case (frumoase) si blocuri, astea o si inchid la vedere. Articolul – cam prea poetic. Florin Zamfirescu, si toti cei dcu dragoste de oras , unii mentionati deja, sa faca poteca la primar, greva foamei, etc. si se poate rezolva. In primul rand declarata monument, trecuta , daca e cazul in proprietate publica, s.a.m.d. Primaria trebuie sa o salveze, asa cum a salvat si pe domnul boxer care a fost declarat cetatean de onoare al orasului si troneaza merci bine pe marmora din holul de la intrare ! Pentru ce merite, va las pe voi toti sa aflati, eu nu am reusit. Succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *