Ion Cîlea şi Mircia Gutău, singurii politicieni de Vâlcea calificaţi în Inginerie Socială

Fie că ne plac sau nu personajele de mai sus, un adevăr este simplu de spus. Da, în cei 26 de ani de politică la Vâlcea, doar doi oameni au ajuns la acest statut de a coagula masele şi de a merge umăr la umăr în sondajele de opinie, în opţiunile electorale – Mircia Gutău şi Ion Cîlea.

Trecem peste latura comunistoidă sau penală în cazul celor doi, preferând doar o analiză sociologică a celor două portrete, repetând faptul că, din păcate, la ora actuală, nu există în politica de Vâlcea măcar un singur alt personaj cu această calificare – Ingineria Socială. Adică cei care să electrizeze un segment colosal din populaţia cu drept de vot şi să aibă aceste ecouri la mult timp după ce au ieşit, într-un fel sau altul, din politica mare.

Nu am întâlnit om, de la edil până la simplu membru PSD, care să nu spună „Cîlea, da, Ion Cîlea era omniprezent, era îndîrjit, aprig, avea acel ceva care te făcea să te simţi băgat în seamă”. Evident că există şi destui care să spună „paranoic, cult al personalităţii, dictatorial etc”. Dar Ion Cîlea a ţinut PSD la Vâlcea, aproape 8 ani, fief naţional. Evident, profitând şi de faptul că Vâlcea are totuşi o latură socială, săracă, una mai apropiată de anii de până în ’89.

Dar Ion Cîlea a ştiut să-şi joace cartea şi, de multe ori, să fie chiar plăcut şi simpatic atunci când ieşea din canonul discursului scris de nenea Stanciu. Un politician de excepţie şi, apropo, un foarte bun prieten cu celălalt actor – Mircia Gutău. Nu, nu prieten de şpriţ, de chef, în sensul convenţional al amiciţiei, ci cu un respect şi o simpatie lăuntrică pentru un adversar de acelaşi calibru. De altfel, paradoxul face ca, în perioada în care cei doi dominau teatrul de război, deşi la Bucureşti erau alte alianţe, la Vâlcea, PDL şi PSD aveau cea mai solidă alianţă, nu una de principii sau ideologii, ci una creată exact de cei doi. Lupta lor a fost singura dată faţă în faţă, în 2008, deşi un pic criptică, atunci când Dorel Jurcan (în realitate Mircia Gutău) a fost la câteva sute de voturi, per judeţ, în spatele lui Ion Cîlea.

După ieşirea biologică a lui Ion Cîlea din viaţa politică, PSD a intrat într-un declin. Ştiu, se va supăra probabil aici deputatul Constantin Rădulescu, dar acesta este un adevăr. Rădulescu de la PSD este pe acelaşi palier cu Rădulescu de la fostul PDL, două produse ale şcolilor celor doi, dar care încă nu au găsit direcţia sau definiţia pentru a recupera vidul produs după retragerea celor doi Ingineri Sociali.

Cel de-al doilea personaj, Mircia Gutău, este la fel de abil în inginerie socială nativă şi este adversarul pe care PNL şi-l asumă. Dincolo de latura penală a vieţii sale, dovedită de instanţele din România, acest aspect nu ştirbeşte din capacitatea sa de a garanta siguranţă atunci când arată intenţiile sale de a juca o nouă carte.  Gutău este încă în viaţa politică, iar, că ne place sau că nu ne place, dacă nu se întâmplă ceva din exterior, va fi primar de Râmnic, în iunie 2016.

Asta pentru că nu are adversar. Da, mi-e simpatic Bogdan Costinescu, mi se pare un politician fair Romeo Rădulescu, îl admir sincer şi apreciez pe Victor Giosan, dar…. Gutău nu poate fi ucis decât de un om de acelaşi calibru. Şi acesta nu există. Să-mi fie cu iertare comparaţia şi să vorbim despre presa din Vâlcea. Luăm exemplul Smeoreanu, cel mai controversat jurnalist al acestui judeţ de 26 de ani, înjurat, lăudat, criticat, apreciat. Smeoreanu, la ora asta, nu poate fi scos din presă decât de cineva de acelaşi calibru şi, privind împrejur, nu există această perspectivă.

Revenind la politica vâlceană, avem destui buni, dar sunt doar pe o nişă, abilitate politică, buni strategi, buni analişti, nu avem însă niciun Cîlea şi niciun Gutău, nici măcar într-o prenatalitate electorală.

Sau unii mai cârcotaşi ar putea spune că modelele Cîlea şi Gutău sunt perimate şi trebuie înlocuite.

Cu ce?

Mihai IONESCU

One comment

  • dan

    Domnule Ionescu, ma bufneste rasul cand citesc aberetiile scrise de dv. Judetul Valcea si orasul Rm. Valcea sunt printre ultimele din tara la capitolul dezvoltare. Cei doi corifei – unul comunist si unul penal – pe care ii laudati cu atata patos( de care numai raposatul Vadim mai era in stare in timpul dictaturii) au adus ruina in zona Valcii. Multi investitori au ocolit judetul alegand Oltul, Argesul sau Sibiul datorita spagilor ce le-au fost cerute pe fata. Si dv nu stiti cu ce model sa-i inlocuim? In cazul lui Calea natura a avut grija ca oameni ca dv sa nu mai aiba indoieli iar in cazul lui Gutau, DNA-ul v-a rezolvat dilema. Se pare totusi ca sunteti intr-o dilema care nu este dilema. D-zeu sa va lumineze ca la ce intuneric este acolo, inauntru, nici CEZ-ul cu sutele de MW nu va rezolva problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *