A fost distrus Lacul cu Nuferi din Parcul Zăvoi definitiv şi pentru totdeauna

Să recapitulăm puţină istorie: Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai vechi grădini publice din Ţara Românească, este mai vechi, deci, decât România, primele date arată chiar o consemnare a acestuia prin anii 1830.

Şi, să ne înţelegem, puţine oraşe se puteau lăuda, la acea dată, cu parcuri publice. Parcul Zăvoi devine o emblemă a oraşului, mai ales la 1848, odată cu intonarea actualului Imn de Stat al României pentru prima dată în public, fiind imnul revoluţiei paşoptiste.

Parcul Zăvoi este bijuteria interbelică, cel mai frumos loc de promenadă al oraşului, lacul mare, lacul cu nuferi, foişorul, insula, castanii şi teii, veveriţele, canalul Morii care trecea prin latura nordică a acestuia sunt cu adevărat de poveste.

Zavoi2(Lacul cu Nuferi: Aşa arăta odinioară)

Anul 2015 înseamnă, însă, sfârşitul identităţii acestui parc aşa cum îl ştiam noi.

Este strict un parc standard, cu dale tip biscuiţi, lucrat de o firmă care era ba în insolvenţă, ba în faliment, ba în lipsă de chef de muncă. Mi-e teamă, deja, de finalul lucrării, pentru că primele imagini consemnează o tragedie.

Lacul cu nuferi a dispărut, în locul acestuia apărând o piscină sau ceva de acest gen, un rezervor, un şanţ cimentat.

Broaştele ţestoase, textura aceea de pietre de munte, peştii, nuferii albi şi galbeni? Nimic nu mai e, au fost distruse, în locul lor apărând un fel de cuvă de beton, anulând, definitiv, un simbol al bătrânului parc al României.

Adio Zăvoi, adio parfumul de altă dată! Râmnicul va avea un fel de betoane cu iarbă, sper că nu sintetică, un mare kitsch.

Cică este vorba de modernism. La naiba cu modernismul vostru, cu tot, de constructori care nu respectă valorile! Pentru că nu le simt!

Cum naiba au distrus acea textură minunată de piatră care mărginea lacul cu nuferi?! Au fost buni cărăşeii din baltă, nea Vasile, meştere Prună, nea Tică, Dorele? Peştii ăia pe care i-aţi prăjit pe reşou la voi, la baracă!

Zavoi3Acesta este Zăvoiul nostru, râmnicenilor! Dacă ştiam că o să iasă aşa…, am fi insistat la Primăria Râmnicului să nu facă această lucrare. Da, pierdeam nişte bani europeni, dar salvam un simbol la oraşului. Cred că, dacă ne mobilizam noi, locuitorii urbei, cu sape, cu cazmale, cu plante, cu puieţi, am fi făcut o lucrare monumentală.

Ruşine firmei constructoare pentru acest mare eşec! Ar trebui să fie declaraţi persoane non-grata şi nu mai aibă voie să pună piciorul în acest oraş până  când nu or să vină de la mamele lor de acasă cu lacul cu nuferi, aşa cum era el!

Mi-e şi frică să mă gândesc cum arată Bârlogul sau restul de fântâni arteziene…

P.S. Mulţumim lui Marius Popescu şi site-ului „Râmnicu Vâlcea” pentru sugerarea acestui material!

Mihai IONESCU

12 comments

  • Daramus Robert

    Nu se poate da vina (numai) pe constructor! Constructorul a respectat un proiect! Daca asa era prevazut in proiect sa se realizeze, atunci acuzati-i pe cei ce-au conceput proiectul impreuna cu cei care l-au aprobat! In tot acest articol nu am vazut nicio referire la autoritatile locale care-ar trebui sa raspunda! Cand vad cada aia facuta in locul lacului cu nuferi care-a fost, ma doare sufletul! Chiar nu inteleg cum puteti da vina doar pe constructor, iar pe autoritati sa le menajatii, sa nu le suparati, Doamne fereste, cu ceva!

  • gabi

    autoritatile au distrus orasul..nu doar cele de acum,ci dintotdeauna…valcea a avut un farmec aparte ,dar prin asa zisa modernizare a devenit ,,o gramada de betoane,,..interesele unora la mijloc…uitati-va putin la orasele care si-au pastrat din autenticitate,adica asa zisele centre vechi..au un farmec aparte si bineinteles atrag turisti..am ajuns ca de sarbatori sa mergem in alte orase sa ne plimbam..mergem la sibiu,pitesti,mioveni….la noi nu se poate…3 beculete si gata,pe care autoritatile nici nu se mai obosesc sa le dea jos…bravo..tineti-o tot asa ..faceti treaba buna..

  • radu

    Ce sa astepti de la o primarie care tine director la Piete Prest un pensionar(platit cu 60 de milioane pe luna) prins ca fura? Sau ca tot la Piete Prest e un tamplar sef de paza care are dosar penal pentru delapidare? Sau ca tine in funnctie un sef la cimitire tot pensionar si controversat?
    Spiritul COLECTIV nu a ajuns si la Ramnicu Valcea. Dar…. ramnicenii nu sunt prosti……

    • Mircea

      Desi acum un an Bebita Tabirca a distrus masina institutiei (pe cre o folosea in scop personal) nu a raspuns in nici un fel pana acum. Doar musamalizeaza accidentul, amenda, platind avocati tot din banii institutiei.

  • Parcul acesta chiar are o istorie bogata de care se pare ca toata lumea isi bate joc.
    Uitati-va cum arata parcul la inceputul secolul si cum arata acum dupa minunea de modernizare:
    http://vechiul-regat.blogspot.ro/search?q=zavoi

    Dar se pare ca ramnicenilor nu le pasa, pentru ca altfel nu inteleg cum de nu s-a revoltat nimeni pana acum 🙁

  • Raluca

    Ei, ia mai lasati-ma cu atata drama, parcul arata foarte bine pentru cat este criticat. Am copilarit in el, iar acum, cand m-am reintors, nu pot sa spun ca am simtit o secunda ca nu-mi mai regasesc locul. Putem spune ca a intrat in randul parcurilor din capitala, ba mai mult, este adaptat tuturor varstelor. Trebuie sa ne mai si modernizam!

  • Nelu

    Se pare ca „amenajarea” e gata. Au disparut baracile, utilajele, ingradirile de la intarea dinspre faleza Olanesti. Au aparut o gramada de locuri de joaca, cu balauri, dragoni sau ce… or fi, cu boturi uriase, colti imensi, de un kitsch infiorator…

  • Furmuzache Mircea

    Intre anii 1966-1972 aproape ca nu era luna in care sa nu fi ajunatat de tare s in acest parc venind de la Sibiu cu bicicleta.Am iubit mult valea oltului datorita diversitatii peisajului dar ce aud acum despre acest parc ma dezamageste intro asa masura incat imi vine sa ocolesc acest oras.

  • Irina

    Romanul este vesnic nemultumit… Chiar am fost placut surprinsa ca s-a schimbat ceva in Ramnicu Valcea. La inceput nu am inteles ce-i cu aparatele acelea de fitness dar apoi am constatat ca sunt distractive chiar si pentru copii. Acum pot sa spun ca ai unde sa mergi cu copilul si nu astepti la rand sa il dai in leagan cu hinta! Bravo celui care si-a dat silinta si a accesat fonduri europene. Altii nu fac nimic in alte orase de ani de zile.

  • popescu

    Lacul l-au distrus sa puna mana pe, peste iar nuferii i-au facut salata (foamea 2016)

  • Gabi Manea

    Au terminat gardul dinspre raul Olanesti?. Stiu ca incepusera cu un gard cu stalpi din teava de fier si plasa de sarma(verde tiganesc), asa cum au oamenii pe la tara curtea gainilor.
    Daca ala e gardul final, atunci poti deduce cine conduce orasul ( niste tigani ). Sper ca cei pe care ii cunosc din primarie sa nu isi fi pus vreo semnatura pe proiect.Mi-as schimba parerea nu mi-as retrage cuvintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *