Copilul sărac din Firijba Vâlcii, ajuns cercetător la NASA

Firijba generic

 • Adauga comentariu
 • Print
 • Adauga la favorite

Firijba, satul mic, ascuns de pădure, vechi de dinaintea lumii, cum i se mai spune. Un sat care  a apărut tocmai pentru a fi conservat românismul, un sat ce este ascuns de pădurea care desparte Popeştiul de Frânceşti şi unde greu se ajungea, până în urmă cu cîţiva ani. Doar pe potecă de cal.

Un sat conservat de Dumnezeu, încă de la facerea lumii, cu case mici, cu două odăi, cu mulţi salcâmi şi cu stejari stufoşi, de jur împrejur. Un sat din poveste, pe care nu-l găseşti în multe colţuri ale lumii. Un sat bănuit doar, unde câteva zeci Firijbade familii au vrut să stea departe de tumultul vieţii de zi cu zi.

Aici începe povestea lui Alexandru Chimba, românul care s-a născut într-o familie numeroasă, cu 7 fraţi alături. Tatăl, Victor, tăietor de lemne, mama, Frosa, o aprigă femeie, care nu se dădea la o parte să ia în cârcă un buştean cât omul de gros.

Din cei 8 copii, trei s-au prăpădit până a împlini 5 ani. Apoi a venit războiul, Alexandru era elev la şcoala primară din Firijba, o clădire mică, sărăcăcioasă, cu două clase şi cu domnul Miu, învăţător. Domnul Miu a înţeles, de atunci, că Alexandru era captiv cerului. Iubea stelele.

Poate că acolo, în poienile mici dintre păduri, unde Alexandru păştea oile şi  privea fascinat dansul astrelor şi norul lăptos al Galaxiei, şi atunci i s-a relevat destinul. Se simţea acolo, prins de marginile cerului.

La Miu a găsit prima carte despre planete, o carte veche, cu sistemul solar. Învăţătorul s-a prins că, în Alexandru, se naşte ceva sau cineva care tânjeşte după eliberarea din captivitatea Firijibei.

Războiul s-a terminat, iar copilul de 11 ani a fost trimis la Râmnicu Vâlcea, imediat după război. Miu a vorbit cu Victor, învăţătorul avea o soră la oraş şi acolo a stat Alexandru în timpul gimnaziului.

Firijba2Deşi vremurile erau grele, Alexandru a terminat primul şcoala gimnazială şi a fost ajutat de un alt profesor, de matematică, să ajungă la Bucureşti. Deja în clasa a X-a, Alexandru analiza teoriile despre meteoriţi, despre galaxii, copilul din Firijba era deja considerat un geniu.

În anul doi la facultatea de matematică se petrece evenimentul.

Nu se cunoaşte cine îl ajută, dar, oricum, Alexandru dispare subit, înainte de Crăciun. Nimeni nu ştie nimic de el, dar se porneşte o amplă operaţiune a Securităţii în Firijba. Satul este răscolit, două surori (una lucra la Craiova, şi alta la Drăgăşani) îşi pierd locurile de muncă. „A fugit. A fugit”. Aşa se spunea pe la colţurile caselor. Nimeni însă nu ştia unde şi cum.

Până în primăvara anului 1990, când, în faţa Primăriei din Popeşti, opreşte o maşină. Una mare, albă. Din care coboară un bărbat înalt, cu părul grizonat. Se uită la case, cu mâinile la spate. Stă nemişcat. O femeie măruntă trece pe lângă el, dar apoi se opreşte. Se întoarce speriată, ca şi când ar fi văzut o fantomă.

„Lixandru lui Uca? Tu eşti Lixandru a’ lui Uca?” Omul lăcrimează. Aşa e. Sus, în Firijba, nu mai era nimeni dintre ai lui. Victor se prăpădise în 1981, iar Frosa în ’86. Mai trăia doar o soră. Dar care era pe la Piteşti, la Mioveni.

NASA logo at the Kennedy Space Center. Florida

NASA logo at the Kennedy Space Center. Florida

Alexandru Chimba ajunsese la NASA, trăia în Maine. A fost printre cei care au pregătit programul Mars Pathfinder. Alexandru a mai venit în 2008 la Popeşti şi se spune că ar dori să realizeze un sat de vacanţă pe stil american, în Firijba.

„Ar fi o şansă, satul este deja părăsit, noi am dus drumul până la intrare. Dar este o minune, un sat virgin în mijloc de pădure. Depinde foarte mult care sunt intenţiile domnului Alexandru. Oricum, doreşte să se reîntoarcă aici, la un moment dat. Locul se poate preta la orice, tabără de pictură, de teatru etc”, spune primarul Constantin Şerban.

Mihai IONESCU

33 comentarii la “Copilul sărac din Firijba Vâlcii, ajuns cercetător la NASA”

  • Marian Pătraşcu spune:

   Bravo lui! Din păcate, astăzi, un copil de la ţară, oricât de inteligent ar fi şi oricât mare i-ar fi dorinţa de a învăţa, nu are nicio şansă de realizare, pe de o parte – din cauza nivelului de educaţie înfiorător de scăzut din şcolile rurale şi, pe de altă parte – din cauză că părinţii nu au bani pentru a-i ţine prin şcoli.
   În acest timp, copiii de bani gata, beizadelele, îşi fac de cap pe banii „babacilor”, habar nu au cum se câştigă un ban muncind cinstit, iar mâine ne vor conduce, devenind politicieni, chit că sunt semianalfabeţi şi proşti de… băune (ăsta este un… loviştenism de-al meu), uitaţi-vă numai la ce politicieni avem astăzi! „Bucuraţi-vă! Mâine va fi şi mai rău!” (Samuel Johnson). Mulţumesc lui Dumnezeu că cei doi copii ai mei au mai apucat să facă şcoli bune şi pot spune că astăzi sunt realizaţi (băiatul este IT-ist la o multinaţională în Bucureşti, iar fata este medic la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj Napoca, sunt căsătoriţi şi la casele lor, ba, de la fată am şi o nepoată grozavă care de Bobotează împlineşte 4 ani). Obişnuiesc a spune că n-am făcut mare brânză în viaţă, cu excepţia celor doi copii.

 1. cristian georgescu spune:

  Domnul acesta a urmat o Facultate in vremurile celelalte. Cati copii din satul dansului au Mai facut o Facultate dupa 1990? Probabil niciiunul …

  • M spune:

   Sa ne gandim totusi ca nimeni nu l-ar fi sustinut daca nu avea cap. „Destinul” ti-l faci singur.

   • valeria spune:

    M, destinul nu ti-l faci singur. A fost sa fie -de la CREATOR- un copil dotat la minte si nu putea sa razbeasca nascandu-se intr-o familie saraca, foarte saraca . La momentul oportun cineva, trimis de Dumnezeu,dandu-si seama ca-i un geniu ( poate chiar un boier din acele locuri ) l-a luat si i-a facilitat drumul catre America . Restul………stim.

 2. […] Articol relatat de râmnicuvâlceaweek.ro […]

 3. gicu spune:

  Da interesant articol,un baiat de 11 ani la sfarsitul razboiului,e recunoscut la aproape 60 ani in comuna natala.Si mai interesant e ca cercetatorul de la NASA,a vrut sa faca din satul natal romanesc,un sat de vacanta in stil AMERICAN.Fara comentarii !

 4. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

 5. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

 6. Radu spune:

  Acest lucru se putea intampla in anii 50, 60, 70, azi nu se mai poate! Niciun copil sarac de la tara nu va putea termina vreo facultate in strainatate, deabia termina vreo 5 facultati din Romania!

 7. […] Ar fi o şansă, satul este deja părăsit, noi am dus drumul până la intrare. Dar este o minune, un sat virgin în mijloc de pădure. Depinde foarte mult care sunt intenţiile domnului Alexandru. Oricum, doreşte să se reîntoarcă aici, la un moment dat. Locul se poate preta la orice, tabără de pictură, de teatru, spune primarul Constantin Şerban, citat de Râmnicu Vâlcea Week. […]

 8. […] Povestea românului Alex Chimba pare desprinsă din poveşti. Dintr-o familie săracă, ce trăia într-un sat uitat de lume în România, a ajuns cercetător la NASA. Alexandru Chimba a reușit să pregătească programe spațiale, iar povestea lui puţin cunoscută a fost dezvăluită de către jurnaliştii de la Râmnicu Vâlcea Week. […]

 9. Livia spune:

  SUNT ATATEA LOCURI MINUNATE IN TARA ASTA ,PLINA CU OAMENI FRUMOSI SI INTELIGENTI,DAR DE A CAROR INTELIGENTA INTOTDEAUNA PROFITA ALTI.NOI II SCOLIM SI II PUNEM IN SLUJBA ALTORA CA SA PROFITE DE INTELIGENTA SI MUNCA LOR.OARE CINE SE FACE RASPUNZATOR DE ASTA.MI-AS DORI SA GASESC UN RASPUNS EDIFICATOR.

  • Constantin spune:

   Marea majoritate a celor care au condus tara dupa 1989. In anii 50 eram o tara cu multi analfabeti, eu ca elev am ajutat invatatorul in actiunea de alfabetizare. Acum, dupa un sfert de veac de la 1990, aproape ca am ajuns in aceiasi situatie. Si … ”Doamne fereste de mai rau”!

 10. Pribeagul spune:

  Minunile lumii. Superb.

 11. George spune:

  Totul porneste si de la credinta. Cineva a avut incredere si i-a oferit o sansa. Binenteles ca si el a avut materia cenusie necesara care sa-l propulseze, dar si dorinta de a munci. Au fost mai multi factori care au facut acel lucru posibil.

 12. Ion spune:

  Da, iextraordinara poveste inventata…

 13. […] Articol relatat de râmnicuvâlceaweek.ro […]

 14. AVRAM ZAHARIE spune:

  La noi este bine de cel ce poate sa incaseze,bani nu de cel ce are nevoie.sa nu uitam ca cine are ambitie,poate dar cu greu sa razbata in viata.Deci ”
  Ambitie” si „teren” pentru realizare.

 15. […] bine meritat: a dispărut misterios. Dar nu a dispărut oriunde! În primăvara anului 1990 s-a elucidat misterul dispariției sale: ajunsese la NASA, fiind printre cei care au lucrat la pregătirea programului […]

 16. TUDOR NICOLAE. spune:

  Nu este singurul GENIU din Firijba .Sunt din Popesti si am avut cleg un alt geniu din FIRIJBA Constantin Dicu ( din pacate mort prematur.).A fost director general la IMGB,apoi secretar de stat in Min. Economiei si apoi Director la Bancorex si BCR.
  De numele lui sunt legate multe proiecte de pionierat ale IMGB.
  Si el a invatat in FIRIJBA ,apoi a facut liceul la Babeni si Politehnica din Bucuresti .
  Sunt din aceeasi generatie si pot spune ca sunt multi factori care contribuie la formarea intelectuala a unui individ ,dar definitoriu ramane dorinta Lui de a se instrui oriunde ,oricand si in orice situatii potrivnice .

  • Constantin spune:

   L-am cunoscut direct pe directorul de productie DICU, de la IMGB. Pe vremea respectiva intreprindrea fabrica curent turbine de 330.000 kW care functionau la Turceni si Rovinari, se asimila turbina si reactorul nuclear pentru 700.000 kW pentru Cernavoda, echipamentele pentru cea mai mare si eficinta fabrica de apa grea de la Drobeta Turnu-Severin. Prea multi tinerii de azi, inclusiv cei implicati in politica, vorbesc despre industrializarea tarii ca de ceva nemaiintalnit in Romania. Multi cred ca au ”descoperit roata”!!

 17. […] Copilul sarac din Firijba Valcii, ajuns cercetator la NASA – ramnicuvalceaweek.ro4596 shares 628 comments 25314 likes 14 tw. trackbacks 1737 tw. followers 2 blogs trackbacks […]

 18. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

 19. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

 20. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

 21. […] la NASA, traia in Maine. A fost printre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, noteaza râmnicuvâlceaweek.ro. Din pacate, romanii nu au ajuns sa ii afle povestea impresionanta. Povestea de viata a unui tanar […]

Adauga un comentariu