O nouă şosea de altitudine în Vâlcea: Transperişaniul, drumul care urcă la 1.600 metri

Judeţul Vâlcea a descoperit că are munte. Şi nu orice munte, chiar creste spectaculoase, care acoperă treimea nordică, judeţul nostru reuşind să se închidă sus ca un chenar, cu ambele margini ale Făgăraşilor şi Parângului.

Transalpina deja mângâie norii, cei din Horezu şi Mălaia au conceput în acest moment Transcăpăţânii. Dar uite că şi partea estică a Oltului pregăteşte un drum spectaculos. De fapt, este doar jumătate din ce va fi Transcozia.

Vom avea Transperişaniul, drumul care leagă Perişanii de Vârful Cozia, un spectacol al naturii din nordul de est al acestui judeţ. Şi, după ce se va asfalta şi drumul Berislăveşti – Releu Cozia, se poate vorbi despre Transcozia, drum care traversează Muntele Dacilor, Kogayonul de la sud la nord.

transperisani

(linia roşie – Transperişani)

Transperişani este cel de-al treilea drum de altitudine care ar urma să fie realizat în judeţul Vâlcea, urmând ca, în anul 2016, să lege localitatea montană Perişani de Masivul Cozia, până la cota 1.700.

“Proiectul a fost depus pentru finanţare europeană, este un traseu turistic de excepţie, care va lega comuna Perişani de Vârful Cozia, un traseu lung de 12 km şi care va avea, ca punct de plecare, primăria Perişani. Acest drum urmează valea Băiaşului până la Groşi şi, ulterior, pe o lungime de 7 km, va urca prin serpentine până în drumul Coziei, unde cei 3 km care sunt deja acolo vor încheia drumul chiar la cota 1.700”, a declarat, astăzi, primarul din Perişani, Ion Sandu.

Transperişani ar putea fi, astfel, a treia şosea care urcă la altitudinea de peste 1.500 de metri, după Transalpina (2.100 m), în curs de finalizare, şi Transcăpăţânii (2.000 m), aflată în stadiu de proiect. (antenasatelor.ro)

2 comments

  • Ovidiu

    Pacat… aceasta zona frumoasa va fi invadata de cocalari, car vor merge la mici si bere lasand in urma lor multe gunoaie.

  • teodoescu

    Mai important economic si social pentru zona respectiva este drumul care leaga Salatrucu de Caineni trecand prin Perisani. Proiectul din articol arata cum ne risipim posibilitatile si eforturile pentru a inventa lucruri aproape inutile. Lasati parcul Cozia asa cum este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *