Cristi Buican şi Dan Niţu şi-au dat şah reciproc! PSD câştigă Vâlcea fără să tragă un glonţ!

Buican este în şah la Vâlcea, într-o mutare pe care PNL şi-o face chiar cu mâna lui, mai ales într-un context în care PSD nu punea mari probleme.

Despre ce este vorba? Dan Niţu a anunţat, deja, cam pe toată lumea şi a confirmat şi pentru Râmnicu Vâlcea Week faptul că luni pleacă spre ALDE. Fapt care ne determină să spunem că este, de departe, din punct de vedere politic, nu pragmatic, o mutare extrem de proastă, mergând spe un partid al frustraţilor, spre o anexă a puterii, un partid care nu are nici trecut şi nici viitor şi care trăieşte pe lângă casa PSD, din resturi de oase aruncate peste gard. Prostia asta a făcut-o cu brio Romeo Rădulescu, şi acum nu cred că există secundă în care să nu regrete acest gest. Bun, deci Niţu se află în faţa unei decizii care îi poate aduce profit pe termen scurt, dar, pe termen lung, un eşec similar cu ieşirea din Liga I. Pragmatic, Niţu joacă o carte extrem de profitabilă pe termen scurt, în sensul că, fiind o locomotivă, va obţine un număr de 3-4 consilieri judeţeni, iar prin Pistol, la Râmnic, va dezvolta la fel, un plus de 3 consilieri (fără PSD), iar cu PSD în alianţă va duce la 8 – 10 consilieri. La CL Râmnicu Vâlcea nu va reuşi mare lucru, dar la CJ Vâlcea, prin ALDE, Niţu joacă o carte pe stil Buşe. În sensul că poate contura o alianţă cu PSD şi poate ajunge preşedinte de CJ, surmontând o majoritate PNL.

Astfel, pe termen scurt, Niţu, matematic, prin mutarea pe care o face, poate obţine exact ce şi-a dorit, funcţia de preşedinte de judeţ, cu o alianţă în care PSD va avea un cuvânt de spus, cel majoritar. Pe termen  lung, lucurile sunt, însă, extrem de complicate.

La alegerile parlamentare, ALDE, fără liste comune cu PSD, nu va intra în parlament. Pentru a intra în parlament pe liste comune, PSD va trebui să cedeze, în urma unor negocieri la sânge, locuri eligibile şi pentru ALDE, şi pentru UNPR. Dragnea nu iubeşte nici alianţele cu Tăriceanu şi nici cu Oprea. Iar doi lideri UNPR sunt cam varză în ultimele zile – Oprea cu motociclistul şi Piedone cu clubul Colectiv. Dragnea nu e Ponta şi nu e predispus la şantaj politic. În fine, dosarele de corupţie în care sunt implicate nume grele din ALDE, chiar şi Tăriceanu, sunt în derulare, deci sunt şanse mari ca ALDE să fie diluat în următorii doi ani. Şi atunci ce se întâmplă cu un Niţu de la Vâlcea, preşedinte al unui partid care nu mai este şi al unui judeţ care nu se află în graţiile unei eventuale puteri PNL la Bucureşti? Pentru că e clar, Dan Niţu, preşedinte de judeţ pe schema ALDE şi cu un guvern PNL la Bucureşti, nu va realiza o simbioză, având în vedere că adversarul său este Buican, cunoscut prin vanitate şi orgoliu. Concluzia este că mutarea lui Niţu la ALDE poate aduce câştig imediat, dar poate produce un dezastru politic pe termen lung. Iar cei care aplaudă acum plecarea lui, peste un an, printr-o „bunătate a lui Buican”, financiară, vor schimba rapid calimera.

Ne întoarcem la Buican, pus în şah clar prin plecarea lui Niţu şi care se află strict în cea mai incomodă ipostază, din care va trebui să caute o  ieşire. Buican, personaj „iubit contondent” de către presa locală, joacă în prezent o singură carte – Gutău. Mircia nu va pleca la ALDE, chiar el infirmă acest aspect, dar, dacă zvonurile de pe piaţă ar duce la „necandidatura” sa din alte motive, Buican s-ar afla într-o poziţie de offside. Dacă este adevărat faptul că a existat, la un moment dat, o înţelegere cu Dan Niţu, pe sistemul „unul la CJ şi unul la Bucureşti”, care trebuia anunţată public, şi ulterior a existat o „răzgândire” pe contrasens, atunci Buican nu a jucat deloc colegial în partid. Spunem dacă. Într-un PNL care nu are lideri în prezent, situaţia este dramatică, prin plecarea lui Niţu şi printr-o posibilă accidentare a candidatului la primărie.

PNL poate pierde foarte mult în doar 6 zile, printr-o mlaştină de orgolii, mai ales că trio-ul Buican-Gutău-Niţu, într-un echilibru perfect, era invincibil pentru mulţi ani la Vâlcea, pe fondul unei conduceri PNL la Bucureşti, din 2016.

Cine câştigă în urma acestei mlaştini de orgolii? Nici Buican, nici Niţu. Câştigă foarte bine PSD, care nu ştie, în acest moment, că stă pe o comoară – Costi, Buşu, Mihăilescu, Grigorescu şi chiar un posibil Romeo Rădulescu sunt nişte cârlani care nu au ieşit până acum pe câmp. Cîlea i-a ţinut timoraţi şi aceşti oameni habar nu au avut de magnetismul pe care îl deţin. În cazul în care Coca şi Costi vor calma tensiunile şi grupul se va omogeniza, nu la anul, dar în doi ani, PSD Vâlcea va avea una dintre cele mai atractive conduceri de organizaţie.

Aşadar, luni nu, nu este sfârşitul politic al lui Buican, sau, dacă spunem aşa, luni este începutul sfârşitului politic şi al lui Buican, şi al lui Niţu şi este prima victorie sau kilometrul zero pentru renaştere PSD Vâlcea.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *