Violenţa domestică, abuzurile pot fi tratate şi prevenite la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Popeşti

Violența domestică este atunci când o persoană încearcă să controleze și să-și impună puterea asupra partenerului său într-o relație intimă. Poate fi vorba de abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar. In majoritatea cazurilor este săvârșită de bărbați și experimentată de femei. Orice femeie poate fi afectată și se poate întâmpla în orice cămin. Pot exista semne de avertizare pentru a afla dacă relația dumneavoastră este abuzivă.

Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută formă de abuz. Poate duce la răni fizice, și în unele cazuri la amenințarea vieții. Nu întotdeauna lasă semne sau cicatrici vizibile. Dacă vă trage de păr sau aruncă cu un ou în dumneavoastră, este tot violență domestică. Nu subestimați ceea ce vi se întâmplă. Adesea, în timp se înrăutățește.
Aceasta include: a fi împinsă, a fi lovită și pălmuită, a fi bătută cu bețe și curele, a fi înjunghiată cu cuțite și bucăți de sticlă, a vă astupa gura pentru a nu țipa în timpul atacurilor fizice, a fi scuipată a fi bătută sever, a fi trasă de păr, a fi bătută și violată în timpul sarcinii, a fi aruncată pe scări în jos în timpul sarcinii, a fi lovită cu capul de pereți

Abuzul emoțional este un mod mult mai eficient de a stabili un dezechilibru de putere într-o relație. Adesea nu este văzut cu ochiul liber sau nu poate fi definit de către cei din afara relației. Abuzul emoțional este la fel de dăunător ca și violența fizică. Adesea implică amenințări cu abuz sexual și fizic.

Aceasta include a fi înjosită, a fi criticată în mod constant, a fi controlată și monitorizată în mod constant prin folosirea tehnologiei: inclusiv verificarea și înregistrarea folosirii telefonului; verificarea conectărilor telefonice și citirea tuturor mesajelor; abuzatorii folosesc programele spion pentru a citi emailurile și instalează pe ascuns camere în casă.. Amenințări din partea abuzatorului că va omorî femeia, copiii, membrii ai familiei femeii, sau pe el însuși, inclusiv detalii despre cum și unde va face acest lucru. Proprietățile sunt distruse, inclusiv mașinile, mobila, hainele și casa. Se referă la dumneavoastră folosind un limbaj jignitor, le considera „un lucru”, folosește de asemenea termeni cum ar, „ticăloasă”. A fi încolțită, deoarece abuzatorul îi ia cheile de la mașină, îi golește rezervorul de benzină, îi fură sau îi distruge telefonul, astfel încât femeia nu poate căuta ajutor.

A nu fi niciodată lăsată singură; femeile pot fi urmărite din cameră în cameră; sunt însoțite la toate activitățile din afara domiciliului.

Atunci când există o dinamică a abuzului și controlului într-o relație intimă, există un risc foarte mare să apară și abuzul și intimidarea sexuală. Este mai greu pentru femeile care sunt abuzate de către partenerul lor să negocieze o relație sexuală egală și liberă cu acest partener.
Aceasta include a fi violată și bătută în mod repetat: a fi dezbrăcată cu forța și violată; a i se spune că e datoria ei să întrețină relații sexuale cu abuzatorul, a fi violată în fața copiilor, a fi violată în cazuri deosebite de vulnerabilitate fizică, de exemplu, chiar după nașterea unui copil, degradarea sexuală inclusiv folosirea pornografiei grafice și explicite.

Abuzul financiar este o formă de violență domestică prin care abuzatorul folosește banii ca un mod de a-și controla partenerul. Este o tactică pe care abuzatorii o folosesc pentru a câștiga putere și dominare asupra partenerilor lor și are ca scop de a izola femeia într-o stare de dependență financiară completă. Prin faptul că acesta controlează accesul femeii la resursele financiare, abuzatorul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față unei sărăcii extreme.

Aceasta include controlul asupra finanțelor familiei, a nu avea permisiunea de a avea un venit independent, obligația de a da socoteală pentru toate cheltuielile inclusiv să aduci chitanțe și socoteală pentru tot ce s-a cheltuit, a nu avea permisiunea să cumperi lucruri personale cum ar fi tampoane sanitare, a lua toate cardurile de bancă ale femeii și a goli conturile commune, neplătirea sau plata neregulată pentru întreținerea copiilor, reținerea banilor pentru femeile care nu vor să întrețină relații sexuale, a nu da bani pentru mâncare pentru femei și copii și bani pentru plata facturilor de întreținere.

Pentru oricare din categoriile prezentate mai sus Centrul Multifincţionalde Servicii Sociale Popeşti asigură consiliere.

Acest centru este un proiect realizat din fonduri europen în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 3 “Îmbuntăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 “Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, pentru care a semnat Contractul de finanţare nerambursabila nr. 3746/05.07.2013 impreuna cu Autoritatea de Management – Ministerul Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice si Organismul Intermediar POR – Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
Proiectul are o durata de implementare de 15 luni si o valoare totală a investitiei de 1.295.718,70 lei, din care valoarea eligibila este de 871.530,37 lei. Contribuţia Uniunii Europene este de 740.800,81 lei, a Guvernului României in cuantum de 320.648,96 lei, iar contribuţia Beneficiarului – comuna Popesti este de 234.268,93 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *