Castelul Turn din Băile Olăneşti, un simbol al staţiunii vâlcene

Puţină lume ştie faptul că deşi nu este trecut în arhive ca şi castel, în judeţul Vâlcea, există o astfel de construcţie, un mini castel, mai bine spus, aflat pe teritoriul staţiunii Băii Olăneşti.

Numele său este lagat atât de doctorul Hoenig, cel care îl înlocuieşte imediat după primul război pe doctorul Puţureanu, în cadrul societăţii „Olăneşti S.A.”, companie înfiinţată de Banca Marmorosch-Blank şi Banca de Scont a României cât şi de Casa Regală

În 1940, are loc ocupaţia germană a României şi evident tacit o vânătoare de evrei iar dr, Hoenig este pe lista neagră. Acesta este salvat de casa regală, fiind naturalizat la Olăneşti.

Acesta, spun legendele, a dorit să-i ofere regelui Mihai un cadou şi a ales un versant din staţiune, unde a ridicat un mic castel cu două camere de oaspeţi dar şi cu un rezervor de apă. Castelul a fost terminat însă prea târziu, regele Mihai nu a mai beneficiat de el, pentru a o perioadă acesta a fost preluat de BOR, imedit după 1947, aici înoptând în câteav rânduri chiar patriarhul Iustian Marina.

Azi clădirea adăposteşte un bar pentru cine se încumetă să urce cele câteva trepte, în stânga aleii izvoarelor.

Acest mic castel, statuia Micii Sirene, izvorul 24, mai sunt câteva din vechile simboluri ale staţiunii vâlcene care se pregăteşte în acest an de un nou val de turişti. Mai ales că 2015 va fi un an, când străzile orăşelului vor fi gata asfaltate, proprietarii de hoteluri şi pensiuni şi-.au diversificat oferta, încercând să atragă şi alt tip de turişti, nu doar pe cei de tip social.

Odată cu amenajarea drumului câtre Comanca vor fi demarate noi investiţii dincolo de cunoscutul complex hotelier, pentru că staţiunea are spaţiu de extindere pe firul râului Olăneşti

Printre proiectele de infrastructură ale primăriei există şi realizarea drumului de legătură cu Mânăstirea Frăsinei şi astfel o joncţiune cu Mureasca.

Olăneştiul rămâne astfel una din cele mai vânate staţiuni din ţară, iar în plin sezon cu un grad de ocupare ce se apropie de 100%

C.P.

3 comments

  • Bourceanu

    Ne pare rau , dar minicastelul turn nu mai exista, ca si vechiul pavilion al Bailor Olanesti.Au fost darimate de interesele familiei Tudor, desi erau monumente de arta.Au avut grija sa nu implineasca 100 ani, ca intrau in patrimoniu.Asta e azi Romania, tagma jefuitorilor si patria nenorocitilor.

  • Sorina Dinu

    Turnul, o frumusețe, sunt copleșită și incantata de el.. De 25 de ani vin în Olănești și nu urcat niciodată cele câteva trepte, spre rușinea mea. Nu ezitați și urcați pana la Turn, este o frumusețe de construcție care ar trebui promovata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *