Romulus Bulacu: Guvernarea PNL are ca priorităţi investiţii în infratructura de autostrăzi dar şi de cale ferată modernă

Referindu-se la infrastructura româniei, senatorul PNL, Romulus Bulacu, spune că accentul trebuie pus şi pe construcţiile feroviare.

„Trebuie să menţionăm că aceşti 74 de km de autostradă inauguraţi de PSD au fost contractaţi de ceilalţi de dinainte. Din 2012 nu s-a mai contractat nimic nou. Ceea ce a demonstrat clar că guvernarea este neperformantă. România are nevoie de aer de infrastructură. Din păcate noi vorbim doar de autostrăzi dar este nevoie, urgent, ca transportul modern pe cale ferată să fie implementat. Aici, PNL are programe prioritare. Trebuie efectiv o reformă în construcţia feroviară. Nu e normal să ai zero km de cale ferată construiţi în 30 de ani. Ba mai mult avem cu minus, raportat la km de până în 89. Şi uite în zona noastră: Tronsonul Vâlcea-Vâlcele care ar fi cea mai importantă investiţie pentru judeţ prin legătura directă cu capitala şi modenrizarea tronsonului Sibiu – Râmnicu Vâlcea. Să ne gândim că în prezent trenurile pe Valea Oltului merg cu 35 de km pe oră. Dar nu s-a făcut nimic, CFR-ul şi alte companii naţionale sunt sub orice critică. Nu au performat deloc. Şi ne uităm şi la alte companii, de exemplu TAROM, care au rămas la un anumit nivel. Noroc că statul, de fapt cetăţenii participă cu subvenţii să le menţină pe linia de plutire. Managementul în aceste companii naţionale este totală politizat şi neperformant şi astea sunt rezultatele”, spune Bulacu.

Acesta mai adaugă faptul că Vâlcea nu va avea performanţe economice decât atunci când va avea infrastructură de mare viteză.

„Este evident. Orice investitor caută să găsească zone care au infrastructură. El caută să aibă apă, curent electric, gaze, canalizare dar şi lângă drum. Drumul dacă nu este competitiv, pentru că el se reflectă în costuri, nu înseamnă viteză de deplasare, timp redus, nu vine nimeni să investească. La acest nivel se află Vâlcea. Nu avem viteza de transport iar marii investitori nu vin aici. Nu avem cale ferată, nu avem autostrăzi, de aeroporturi nici nu mai încape vorba, nu discutăm despre dezvoltarea acestui judeţ, până nu le avem pe acestea două”, mai adaugă parlamentarul vâlcean.

Referindu-se la domeniul energetic, acesta condamnă lipsa investiţiile în retehnologizarea companiilor din domeniu

„În cazul CET Govora eu tot timpul am fost pe principiul că, dacă nu ştim să privatizăm managementul iar managementul să fie performant şi ne folosim doar de puşculiţe pentru partide, consider că eficienţa rezidă într-o formulă de privatizare. tehnologia se schimbă. La nivel mondial se investeşte în eficienţa domeniului energetic. Dacă România anilor 70-90 era în zonă, la acest capitol, bine plasată, ne aflăm azi, în situaţia de a avea cel mai scump MW oră din Europa. Noi în aceste companii  energetice am plătit altceva decât..retehnologizare. Normal că am rămas în urmă. Şi atunci suntem într-un cerc vicios. Costurile eneregtice sunt mari, ca să faci profit trebuie să tai de undeva. De unde? De la salarii? Tai de la salarii, oamenii îţi pleacă. Şi atunci apare instituţia creditării. Vorbim că România se împrumută. Guvernanţii spun că de ce criticăm aceste împrumuturi, fiind sub media europeană. De acord, dar aceste împrumuturi trebuie băgate în investiţii, în retehnologizări, pentru a dezvolta o economie, a creşte un PIB. Împrumuturile noi le facem însă pentru a acoperi deficitul de pensii şi pentru a creşte salarii. Le creştem azi artificial şi a două zi inflaţia reduce creşterea valorii. Asta va fi politica guvernării PNL: investiţii în tehnologie şi infrastructură şi apoi vom putea mări salariile nu cu o sută de lei, ci cu mai mult, odată cu creşterea PIB-ului”, a mai completat Bulacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *