20 de lucruri petrecute în județul Vâlcea între 22 decembrie 1989 și 22 decembrie 2017

 1. Revoluţia, la Râmnicu Vâlcea, a început când în alte locuri deja se terminase; asta şi din cauza televizoarelor pe lămpi, care încă erau la modă prin judeţ…
 2. Cei trei revoluţionari totuşi ai municipiului au fost foarte mândri de reuşita lor din acele zile, dând naştere, în anii următori, de bucurie, la peste 1.000 de urmaşi cu certificat de revoluţionar.
 3. Este mai mult ca sigur că, dacă ar fi existat autostradă până la Râmnic, Ceauşescu ar fi fugit  cu elicopterul la Vâlcea.
 4. La ceremoniile din 22 decembrie 2017, Dumitru Persu a căutat un scaun 10 minute; nu ştia de care parte să se aşeze.
 5. În 2 cătune din Vâlcea, fără curent electric, copiii îl aşteaptă pe Moş Gerilă, iar locuitorii se roagă să scape odată de Ceauşescu.
 6. Se spune că primul ziar privat din România a apărut la Râmnicu Vâlcea, se spune că tot la Râmnicu Vâlcea a murit și ultimul ziar privat din… România.
 7. Alegerile din 20 mai 1990 au fost câştigate de FSN cu 103,14%, inclusiv membrii de atunci ai organizaţiilor locale ale PNL şi PNŢ-cd au votat cu partidul lui Iliescu.
 8. Obişnuiţi să aibă eroi ai muncii socialiste, vâlcenii au făcut statui lui Roibu şi Bălan, ultimii ctitori ai industriei socialiste de Vâlcea.
 9. Se spune că, sătui să tot aştepte ca Vâlcea să treacă la capitalism, timişorenii au pregătit, la rândul lor, garnituri cu ciomăgari să vină la Râmnic…
 10. Cu toate acestea, judeţul Vâlcea a fost primul integrat complet în Uniunea Europeană, proces început însă om cu om şi aproape finalizat; încercări mai puţin reuşite au fost şi ale fetelor în anii ’90, cu Istanbulul…
 11. A fost primul judeţ din România care a înlocuit, la adolescenţi, costumul de pionier cu blugii Italia 90, adidaşi cu scai şi geaca cu puf de pinguin.
 12. A fost primul judeţ din România în care întreprinderile şi-au externalizat parte din activitate (becurile, şuruburile, duliile şi caietele dictando au fost vândute la sârbi în anii ’90).
 13. Vâlcenii au săvârşit prima alchimie din România: din lemnul de la CPL au reuşit să construiască un Mall şi un Carrefour, schimbând numărul de locuri de muncă în locuri de parcare.
 14. Biologic, vâlcenii au depăşit recordul la căpuşi. În preajma Oltchimului, s-au descoperit mai multe astfel de organisme pluricelulare, care au provocat moartea a peste 5.000 de locuri de muncă, dar şi naşterea unor senatori, deputaţi, primari…
 15. În judeţul Vâlcea, 3 babe din Ghioroiu votează cu Ion Iliescu încă din 1990, chiar şi la referendumul din vara lui 2012 au votat tot cu nea Nelu.
 16. Râmnicu Vâlcea este singurul oraş în care Miliţia, Judeţeana de Partid şi Sfatul Popular arată ca în 1989, până şi Venerica Pătru, când vine de la piaţă, intră, din reflex, peste Costi, la birou, păcălită de aspectul clădirii.
 17. Este singurul judeţ din România unde activează liderul PCR, Constantin Rotaru, primul comunist om de afaceri din lume.
 18. În cazul ultimei excursii organizate pentru pensionari în judeţul Sibiu, aceştia, la întoarcere, au declarat: „Da, ne place, să vede că e Nicu Ceauşescu prim secretar încă, acolo”
 19. Este primul judeţ cu 2 teatre, o filarmonică şi o uriaşă Bibliotecă Judeţeană, dar singurul post naţional de televiziune care doreşte să deschidă aici o staţie locală este Taraf TV.
 20. Este primul oraş care, după ce a construit o statuie a Revoluţiei, a trebuit să o mute urgent; până şi comuniştii, dacă o vedeau, ar fi fugit singuri din judeţeana de partid!

de Ștefan Parală și Vasile Morun

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *